В следващите пет години в креслото на президента на Хърватия

...
В следващите пет години в креслото на президента на Хърватия
Коментари Харесай

Зоран Миланович бе избран за президент на Хърватия

В идващите пет години в креслото на президента на Хърватия ще седи Зоран Миланович, оповестява ТАСС. Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и някогашен министър председател Зоран Миланович завоюва и втория тур в неделя (5 януари).

Той получи общо 52.67% или 1 034 389 от гласовете на хърватите. За досегашната президентка Колинда Грабар-Китарович от ръководещата партия Хърватска демократична общественост са дали своят вот 47.33% или 929 488 от жителите на Хърватия.
Избирателната интензивност в страната е била 55 на 100. Тези резултати са по данни от Държавната изборна комисия след обработката на 99.54% от бюлетините.

Ако в първия тур Колинда Грабар-Китарович загуби с дребна разлика, то втория тур тя отстъпва с повече от 5% след Миланович.

Не бива да пропущаме и обстоятелството, че хърватската диаспора в чужбина на практика единомислещо е подкрепила Грабар-Китарович. За нея са дали своят вот съвсем 88% от гласоподавателите. Гласували са хърватски жители в 47 страни по света.

В своята стратегия Зоран Миланович акцентира, че ще развива партньорски връзки със страните от Западна Европа и Съединени американски щати. Сред другите акценти са битката с коррупцията, както и налично, само че не гратис опазване на здравето. Неговата акция мина под лозунга: "Президент с темперамент ".

Зоран Миланович нееднократно е заявявал, что желае да стане "президент на модерна, прогресивна и открита към света Хърватия ", а тсъщо по този начин "верховен бранител на правата на Хърватия, на нейния народ и на жителите й ". Той счита, что президентът би трябвало да се избира от Народното събрание. Изказва се и против разширението на полномощията на президента.

Зоран Миланович е роден на 30 октобри 1966 година в Загреб (Югославия, през днешния ден – столица на Хърватия). През 1998 година специализира в Свободния университет в Брюксл (Белгия) по специалността „ Европейско интернационално право “. В началото на 90-те години е работил в правосъдната система.

В края на 90-х години става член на Социалдемократическа партия.

През август 2011-а той основал и оглавил обединението Kukuriku (по името на ресторанта, в който са се провели договарянията за основаването й). През 2015 година името й е изменено на "Хърватия пораства ", а в 2016-а - на "Народна коалиция ". След успеха на обединението на изборите през декември 2011 година (с дял от 40% от гласовете) Миланович заема премиерския пост, на който остава до 23 януари 2016 година.

Миланович владее британски, френски, немски и съветски език. Женен е, брачната половинка му се споделя - Саня Мусич-Миланович. Той има двама сина Анте и Марко.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР