В следващите от 3 до 6 месеца се очаква мерките

...
В следващите от 3 до 6 месеца се очаква мерките
Коментари Харесай

До 6 месеца се очаква мерките срещу спекулата да дадат резултати, обяви председателят на КЗП

В идващите от 3 до 6 месеца се чака ограниченията на страната против спекулата да дадат съответни резултати и да доведат до намаляване на цените при стоките, чийто ценообразуване е резултат от нелоялна комерсиална пактика.

Това разгласи в " Денят стартира " ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев.

" Все отново след констатирането на такива нарушавания, има административни периоди, които би трябвало да изтекат преди издаването на конретната запвед за възбрана на нелоялни търговски практики. Трябва време за прецизна обработка на цялата документи, въпреки всичко актовете на КЗП подлежат на правосъден надзор ", обасни Алипиев.

Различни случаи на подвеждаща информация от страна на търговците са измежду най-често срещаните нелоялни търговски практики - привличане на потребителите с промоционални артикули, които търговецът не поддържа в нормалната наличност, погрешни разгласи вид " 3 на цената на 2 ", търговски послания вид " единствено през днешния ден на тази цена ".

" Привличайки потребителя с сходно комерсиално обръщение с погрешна информация, потребителят взима своето решение и се съгласява да купува на цена, по-скъпа от тази в други търговски обекти. Другите търговски обекти виждат това и също подвигат цената и по този начин пазара се изкривява ", уточни Стоил Алипиев.

За последните месеци Комисията за отбрана на потребителите откри 452 нарушавания при 471 инспекции на ценообразуването при храните в комерсиалната мрежа. 200 от нарушаванията са свързани с нелоялни търговски практики. Проверките са осъществени в разнообразни краища на страната най-вече в огромните търговски вериги.

Санкциите стигат до 50 000 лева

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР