В следващите няколко дни, до края на тази или в

...
В следващите няколко дни, до края на тази или в
Коментари Харесай

Труд: Цената на бензина пада до 2 лв./литър

В идващите няколко дни, до края на тази или при започване на идната седмица, чакам по  бензин останциите да забележим по-ниски цени от 2-2,05 лв. за  литър   бензин . Това сподели за „ Труд ” Живодар Терзиев, ръководител на Българската  нефт на и газова асоциация.

 

В понеделник средната  цена  на  бензин а за страната беше 2,21 лв. Но в района на Стара Загора, Бургас и Сливен имаше цени и от 1,95-2,03 лв. за  литър   бензин , и то освен на 1-2 обекта, а на много  бензин останции. Прогнозите са до седмица и цените и в София да бъдат към 2-2,05 лв.

Тенденцията за поевтиняване на  нефт а е неоспорим факт, сподели Живодар Терзиев. Първото огромно поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато поради ковид и пониженото ползване в Китай  цена та на  нефт а се намали с към 25%.

В понеделник  цена та на  нефт а се намали с 30% на азиатските пазари по отношение на котировките при затваряне на тържищата в петък. Причината за това беше, че  Саудитска Арабия  и  Русия  не се споразумяха да понижат производството на  нефт  в изискванията на понижено ползване поради кононавируса. Това е най-голямото на ден намаляване от най-малко 30 години насам.

До ранния следобяд у нас обаче  нефт ът върна част от позициите си и понижението по отношение на котировките в петък стана 20%. Фючърсите за месец май за  нефт а вид Брент в понеделник следобяд бяха 35 $ за барел. Толкова ниски цени не си припомням да е имало, сподели Живодар Терзиев. Рано сутринта те бяха даже 33 $ за барел.  Цена та на американския  нефт  падна и до под 30 $ за барел, само че по-късно също върна част от цената си.

В ранния следобяд в понеделник  цена та на дизеловото  гориво  на интернационалните пазари беше 350 $ за звук, или с към 62 $ под равнището в петък. Рано сутринта, при отваряне на азиатските тържища, понижението беше по-голямо – с 80 $ за звук, сподели Живодар Терзиев.  Бензин ът пък се търгуваше по 375-380 $ за звук.

Има такива котировки, само че въпросът е имал ли кой действително да продаде горива на такива цени, разяснява Живодар Терзиев. Едно е да търгуваш на хартия на борсата, а друго е действителни размери, добави той. „ Когато вложителите чуха, че за месец май  Саудитска Арабия  ще усили с 1,5 млн. барала дневно производството започнаха да разпродават позициите си на борсата. За разлика от играчите на борсата ние не търгуваме на хартия, а действителни физически единици. Няма състезател, който на ниската  цена  от сутринта да може да ни продаде  гориво ”, изясни Живодар Терзиев.

В момента рафинерията в България преработва петрол, който е контрактуван през декември и е доставен през януари и началото на февруари. Тогава цените бяха 62-67 $ за барел. Но наклонността е ясна, в идващите дни ще забележим февруарското понижение по  бензин останциите, съобщи Живодар Терзиев.

Ценова война

Русия  и  Саудитска Арабия  без съглашение

Цените на  нефт а се сринаха с 30% при започване на азиатската търговия в понеделник. Всичко стартира откакто в петък  Саудитска Арабия  не съумя да убеди  Русия  да поддържа понижаване на производството на  нефт  от 1,5 млн. барела дневно до края на годината. В резултат двете страни не съумяха да реализират единодушие по обща тактика по какъв начин да лимитират спада на цените на  нефт а.

В събота саудитците започнаха ценова война. Те предложиха най-голямото намаляване на цените на суровия  нефт  от над 30 години. В същото време оповестиха, че могат да усилят производството до рекордните 12 млн. барела дневно. Това беше изцяло изненадващо за пазарите, а наблюдаващите подозират, че ценовата война е акт за възмездие, ориентиран към  Русия .

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР