В следващите няколко дни, до края на тази или в

...
В следващите няколко дни, до края на тази или в
Коментари Харесай

Цената на бензина пада до 2 лв. на литър

 В идващите няколко дни, до края на тази или при започване на идната седмица, чакам по бензиностанциите да забележим по-ниски цени от 2-2,05 лева за литър бензин. Това сподели за " Труд " Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация.

В понеделник междинната цена на бензина за страната беше 2,21 лева Но в района на Стара Загора, Бургас и Сливен имаше цени и от 1,95-2,03 лева за литър бензин, и то освен на 1-2 обекта, а на доста бензиностанции. Прогнозите са до седмица и цените и в София да бъдат към 2-2,05 лева Тенденцията за поевтиняване на петрола е неоспорим факт, разяснява Терзиев.

Първото огромно поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато поради ковид и пониженото ползване в Китай цената на петрола на международните пазари се намали с към 25 %. 

В понеделник цената на петрола се намали с 30% на азиатските пазари спрямо котировките при затваряне на тържищата в петък. Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да понижат производството на нефт в изискванията на понижено ползване поради кононавируса. Това е най-голямото на ден намаляване от най-малко 30 години насам. До ранния следобяд у нас обаче петролът върна част от позициите си и понижението по отношение на котировките в петък стана 20%.

Фючърсите за месец май за петрола вид Брент в понеделник следобяд бяха 35 $ за барел. Толкова ниски цени не си припомням да е имало, сподели Живодар Терзиев. Рано сутринта те бяха даже 33 $ за барел.

Цената на американския нефт падна и до под 30 $ за барел, само че по-късно също върна част от цената си. В ранния следобяд в понеделник цената на дизеловото гориво на интернационалните пазари беше 350 $ за звук, или с към 62 $ под равнището в петък. Рано сутринта, при отваряне на азиатските тържища, понижението беше по-голямо - с 80 $ за звук, сподели Живодар Терзиев. Бензинът пък се търгуваше по 375-380 $ за звук. Има такива котировки, само че въпросът е имал ли кой действително да продаде горива на такива цени, разяснява специалистът. Едно е да търгуваш на хартия на борсата, а друго е действителни размери, добави той.

" Когато вложителите чуха, че за месец май Саудитска Арабия ще усили с 1,5 млн. барала дневно производството започнаха да разпродават позициите си на борсата. За разлика от играчите на борсата ние не търгуваме на хартия, а действителни физически единици. Няма състезател, който на ниската цена от сутринта да може да ни продаде гориво ", изясни Живодар Терзиев.

 В момента рафинерията в България преработва петрол, който е контрактуван през декември и е доставен през януари и началото на февруари. Тогава цените бяха 62- 67 $ за барел. Но наклонността е ясна, в идващите дни ще забележим февруарското понижение по бензиностанциите, заключи ръководителят на Българската петролна и газова асоциация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР