В следващите един-два дни се очаква турският президент Реджеп Тайип

...
В следващите един-два дни се очаква турският президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган решава дали да ходи при Тръмп

В идващите един-два дни се чака турският президент Реджеп Тайип Ердоган да разгласи решението си ще замине ли за Съединени американски щати за среща с американския президент Доналд Тръмп, съобщи президентският представител Ибрахим Калън пред публицисти.

Срещата бе планувана за 13 ноември след постигнатото преди две седмици съглашение със Съединени американски щати за преустановяване за 150 часа на турската военна интервенция в Североизточна Сирия и за евакуиране на сирийските кюрдски въоржени формирования от граничещите с Турция региони.

Но в това време Камарата на представителите на Съединени американски щати одобри резолюция за признание за геноцид на арменските събития от 1915 година Конгресът на Съединени американски щати поддържа и глобите против Турция поради военната интервенция в Североизточна Сирия.

Анкара реагира доста остро, защото изключително признаването на геноцид на арменските събития от 1915 година се смята алена линия на Турция. Американският дипломат в Анкара бе привикан във външното министерство. Градусът на напрежението в и без друго обтегнатите турско-американски връзки още веднъж се увеличи.

Представители на ръководещата Партия на справедливостта и развиването и на редица опозиционни среди приканиха Ердоган да не отива във Вашингтон в символ на митинг.

Коментирайки казуса, президентският представител Ибрахим Калън уточни, че приемането на двете резолюции в Конгреса на Съединени американски щати е повдигнало редица сериозни въпроси. По думите му американската политика продължава да е неправилна.

"Тази неправилна политика, а точно въоръжаването на кюрдските сирийски терористични групировки, продължава от мандата на Барак Обама до през днешния ден. Ние посочихме, че снабдяването с оръжие в същността си е неправилна политика, която нанася вреди както на двустранните връзки,така и на битката против тероризма ", съобщи Калън.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР