В следващите две-три седмици ще се нормализира заболеваемостта от скарлатина

...
В следващите две-три седмици ще се нормализира заболеваемостта от скарлатина
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: В следващите две-три седмици ще се нормализира заболеваемостта от скарлатина и варицела

В идващите две-три седмици ще се възстановява заболеваемостта от скарлатина и варицела и ще преминем към естествената фонова заболеваемост. Това сподели за Българска телеграфна агенция основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той взе участие в отбелязването на 75 година от основаването на Световната здравна организация.

" При носителство на скарлатина и при естествен контакт заразяването измежду възрастни не е толкоз елементарно, както е измежду децата в яслите и детските градини, където те са в доста стеснен контакт. Децата, които би следвало да се тестват за носителство, се дефинират във всеки съответен случай, добави той. Има доста точна нормативна уредба кой и при какви условия се слага под карантина, а настрана от това епидемиолозите от районните здравни инспекции разпореждат съответните ограничения ", добави доцент Кунчев. Всичко зависи от това дали става въпрос за скарлатина или единствено за носителство, което е друго и рискът е друг.

" Не беше ненадейно внезапното повишение на заболеваемостта от варицела и скарлатина, защото три години имаше доста строги противоепидемични ограничения. Те са повлияли за по-ниското разпространяване както на грип и коронавирус, по този начин и на варицелата и скарлатината, и заболеваемостта тогава е била доста по-ниска. Сега към този момент има контингент от деца, които не са боледували и беше ясно, че при нормализиране на обстановката, те „ ще се срещнат “ с варицела или скарлатина ", уточни още доцент Кунчев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР