В следващите две години поморийските ракия и вино ще бъдат

...
В следващите две години поморийските ракия и вино ще бъдат
Коментари Харесай

Оставаме без поморийски вина и ракия поне за 2 години

В идващите две години поморийските ракия и вино ще бъдат единствено фантазия за българите. Причината е, че 90% от реколтата от грозде е унищожена от бурите в Бургаско. Декари лозови масиви са унищожени в Поморие, дни преди да стартира гроздоберът.

Това е нечовечен удар за феновете на поморийските виновност и ракията. Пордуктите се радваха на огромен интерес измежду българите.

Над 1500 дка изкорени лозя край Поморие и над над 1 млн. тона унищожена продукция. Това е равносметката от бурята, която връхлетя Бургаско в събота. 

" Имаше сътрудници, които бяха вътре в лозята, откакто мина този вихър. И аз бях във вътрешността в лозята, до момента в който изляза, бусът ми, в случай че не беше цялостен с грозде, беше извърнат ", показа лозарят Нейчо Желязков.

" Тепърва почваме да ги берем, само че за нас гроздоберът е завършил. Тази продукция нито винпромът ще я вземе, цените почти бяха положителни за нас, само че вредата е голяма ", оплака се лозарят Димитър Пилонтев.

Община Поморие разгласи отчасти бедствено състояние, с цел да може да се разчита на обезщетение от Междуведомствената комисия за бедствия и повреди.

" Продукцията не става за нищо. Над 90% унищожена продукция и лозови масиви. В околните две години поморийско грозде да не се чака на пазара и тогава си задаваме въпроса какво вино ще пием и каква ракия ", безапелационен е кметът на Поморие Иван Алексиев. 

Обстановката след опустошителната стихия в Бургас към този момент се възстановява.

" До момента 131 са смачканите коли от паднали дървета, комини, билбордове. Над 450 са изтръгнатите и пречупени дървета, започнаха да се подават и вредите от детските ясли, детските градини, обществените заведения, учебните заведения ", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Бурята е съборила 12 електрически стълба. Предварителната оценка е, че за възобновяване им ще са нужни към 2 месеца.  
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР