В следващите дни се очаква президентът Румен Радев да назначи

...
В следващите дни се очаква президентът Румен Радев да назначи
Коментари Харесай

Николай Денков: Няма да остана в новия служебен кабинет

В идващите дни се чака президентът Румен Радев да назначи служебно държавно управление

За идните избори и ръководството на страната приказва министърът на образованието в оставка

"Няма да остана в служебния кабинет. Досега съм взел участие в 4 служебни кабинета, стига толкоз. Трябва да пристигна и ново потомство, което да ръководи тази система. Нямаше диалози, тъй като аз се включих в управлението на "Продължаваме смяната ". Това е осъзнато решение. С включването в това управление беше затворен пътя към влизането в служебни кабинети ", заяви министърът на образованието акад. Николай Денков.

Той счита, че изпускаме доста благоприятни условия - когато има ръководещо болшинство доста бързо могат да се одобряват значими закони, само че когато се разпадне обединението всичко се блокира. Министърът обърна внимание, че е извънредно значимо на идващите избори да стигнем до постоянна настройка, която да може да ръководи стабилно. Според него "Продължаваме смяната ", "Демократична България " и Българска социалистическа партия са имали доста добра връзка, казусът е бил с четвъртата партия, при която всевъзможни опити за връзка не са довеждали до решение.

"Важно е да се усили връзката с гласоподавателите. Ние би трябвало да повишим изборната интензивност. Следващият парламент би трябвало да бъде внушителен. Най-голямата заплаха е да няма задоволително връзка сред претендентите за националните гласоподаватели и техните гласоподаватели ", съобщи акад. Денков.

"Има директна връзка сред съществуването на корупция и на огромни схеми за отклонение на средства и благосъстоянието на хората. През последните месеци показахме, че в случай че бъдат блокирани тези канали за приключване на стотици милиони левове годишно, то тези средства се насочват към хората. Това са средствата, с които ние увеличихме бюджета на просветителната система, пенсиите на хората и здравната система ", посочи той.

Най-големите му триумфи като министър на образованието

"Много неща могат да се отчетат като триумф. Вече загатнах положителното финансиране на просветителната система. Това беше приоритет от самото начало. Нямам поради единствено заплатите на учителите, които бяха увеличени два пъти, а и безплатните детски градини. Ще има доста дълготрайни последици от измененията, свързани с деполитизацията на учебната система. Ние това лято ще проведем над 400 състезанието за шефове, които ще протекат по напълно друг метод. Мога да кажа също по този начин и измененията, свързани с изследователските университети ", сподели министърът пред

Промените в образователните стратегии

Той изясни, че има няколко значими действия по отношение на образователните стратегии - приключен е стадият на прегледа къде са проблемите. Предстои да се направи лист на предлаганите промени и те да бъдат вкарани в деяние и по-късно смяна на учебниците. Според министъра има проблеми в стратегиите, само че по-големи са проблемите в учебниците - има доста тежък научен език, липсват образци, не е задоволително отделено времето за асимилиране на знанията. Ще е нужна смяна на напътствията по какъв начин се пишат и по какъв начин се утвърждават учебници, което ще отнеме време.

"Там, където ще отпада материал, има няколко такива случаи, където се предлага да отиде в спомагателните предмети или в профилираната подготовка, това може да стане незабавно. Просто се споделя на учениците този раздел няма да ги учите. Това се прави в случаите, в които се преценя, че материалът не е задоволително подобаващ за възрастта на учениците. Тази смяна може да изисква две-три години. Ако местите част от предмета от едно място на друго, вие би трябвало да имате цялата картина, с цел да кажете по какъв начин ще го извършите, с цел да могат всички промени да влязат в деяние ", разясни акад. Денков.

Ваканциите на учениците

По думите му се основава доста по-равномерен темп на образование и отмора, тъй че през ноември, коледната, междусрочната и пролетната почивка да има най-малко по 4-5 дни, с цел да могат да си починат децата и учителите. Той добави, че е значимо да има баланс в образователните и неучебните дни.

Системата на висшето обучение

"Всяко нещо, което предлагаме в региона на висшето обучение среща опозиция, която демонстрира може би някакви страхове, само че те са неоснователни. Ние предлагаме методика за непринудено обединяване на висши учебни заведения. Не знам за какво има такава опозиция. Системата на висшето обучение би трябвало да бъде малко по-отворена за промени, тъй като няма по какъв начин да се подобрим, в случай че не се променим ", означи акад. Денков.

Учителските заплати

"Всички наблюдения, които имам, демонстрират, че учителските заплати на това равнище, което поддържаме, е задоволителен тласък, с цел да влязат фрагменти в просветителната система. Това, което е належащо е да въведем още по-голяма грижа за новите учители. Има една много интензивна замяна на поколенията в просветителната система. Доскоро доминираха хората, които са в предпенсионна и пенсионна възраст. Обсъждаме с сътрудниците смяна в образованието на педагозите в университетите. Това, което явно липсва е повече процедура ", разяснява министърът.

Той предложи на идващия министър на образованието да обезпечи последователност и да развие свободно концепциите си за образованието.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР