В следващите дни нещата в Украйна ще се влошат –

...
В следващите дни нещата в Украйна ще се влошат –
Коментари Харесай

Столтенберг: В следващите дни нещата ще се влошат – с повече смърт, страдание и разрушение

В идващите дни нещата в Украйна ще се влошат – с повече гибел, страдалчество и опустошение. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след съвещанието на министрите на външните работи на Алианса.
"Руските въоръжени сили не престават офанзивите с тежко въоръжение из цялата страна. Украинският външен министър се обърна към сътрудниците си, а ние изразихме уважението си.
Предупреждавахме месеци наред, че задачата на Путин е да нападне Украйна, опитвахме да намерим дипломатическо решение ", сподели Столтебнерг и добави, че Русия "плаща висока цена ".
"Това е война на Путин, планувана от него, ориентирана към мирна страна. Призоваваме го да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна, без условия. Да се ангажира с същинска дипломация. Безразсъдните дейностите към Запорожката АЕЦ демонстрират заплахата от тази война ", добави още той.
"Ние ще помогнем за самозащитата на Украйна. Изпратени бяха хиляди войни на източните елементи на НАТО, в Средиземно море има 200 кораба, ще продължаваме да вършим нужното, с цел да защитим всеки сантиметър територия на НАТО ", разясни Столтенберг.
Той съобщи, че НАТО не е част от спора сред Русия и Украйна, само че "трябва да подсигуряваме, че той няма да се популяризира отвън териториите на Украйна, тъй като ще аргументи още човешко страдалчество ".
Столтенберг увери, че НАТО ще поддържа страните в риск – в това число Грузия и Босна и Херцеговина.
"Президентът Путин не можа да ни раздели, даже сме по-обединени. В отговор на съветската експанзия ускоряваме координацията си и с Финландия и Швеция ", съобщи Столтенберг.
НАТО няма да влезе в Украйна нито по суша, нито по въздух. Смятаме, че в случай че го създадем, ще се окажем в една цялостна война. Именно поради това взехме решение за тези ограничения за засилена поддръжка, без обаче да ангажираме сили на НАТО директно в Украйна ", сподели още Столтенберг.
Той разясни, че "единствено може да се приложи зона без полети с НАТО-вски самолети. Санкции, филантропична поддръжка и военна помощ – това са методите ни ", сподели Столтенберг.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР