В следващите дни до края на годината се очакват доставки

...
В следващите дни до края на годината се очакват доставки
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Идва извънреден внос на лекарства за респираторни заболявания и диабет

В идващите дни до края на годината се чакат доставки на Вентолин и Пулмикорт, заяви Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).

Това ще се случи в границите на изключителни доставки. За един от продуктите ще бъдат доставени 9100 опаковки, за друго от медикаментите – 15 150 опаковки. По думите му 25 000 опаковки от препарат за диабет към този момент са доставени преди дни.

" Към момента се компенсират тези дефицити, които бяха нарастнали през последната седмица и половина. Гражданите следва да бъдат спокойни, че те ще доближат до аптеките ", сподели Шарков по БНР.

В зимните месеци се обострят всички респираторни болести и има повишено определяне на един от лекарствените артикули, като обстановката е сходна с тази от времето на пандемията, означи специалистът.

Шарков съобщи, че аргументите за липса на медикаменти са сложни и недостиг на лекарства има във Англия, Франция, Гърция.

Нарушените вериги на доставка и ценовата регулация са измежду аргументите редица артикули или излизат, или не влизат у нас, разясни здравният икономист.

При антибиотиците няма информация за недостиг, като се изключи един съответен артикул, посочи той.

Относно ценообразуването и лекарствената регулация в България Аркади Шарков сподели, че у нас се прави външно ценово рефериране с 10 страни.

" Най-ниската цена се взема за България. Пет от тези страни са от развитата част от Европа, пет – от по-малко развитата, по-източните страни. Затова сме и с едни от най-ниските цени в Европа. Тук държим едни от най-ниските цени в Европейски Съюз. Това е част и от повода част от медикаментите да са преференциални за законен успореден експорт. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР