В следващите дни Българската народна банка (БНБ) ще определи критерии

В следващите дни Българската народна банка (БНБ) ще определи критерии ...

БНБ определя критериите за мораториуми на плащанията по банкови кредити.


В следващите дни Българската народна банка (БНБ) ще определи критерии за публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити. Решението ще бъде взето на базата на критериите, разработени от Единния банков орган, уточняват от централната банка.Още по темата1 млн. лева за банкови гаранции за малкия бизнес в София 25 мар 2020 10:2115При коронавируса: Банките - по-гъвкави за нови и стари кредити25 мар 2020 09:5019

Мярката е част от ограничаването на икономическите и финансови щети, нанесени от пандемията от Covid-19.

Европейският банков орган подкрепя инициативит
е за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити, съобщават от Българската народна банка.

В продължаващия процес на консултации с националните компетентни органи скоро критериите ще бъдат определени от единния орган за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити.

На тази основа и Българската народна банка ще вземе решение, с което ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от Covid-19 върху техните клиенти, категорични са от БНБ.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg