В следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително

...
В следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително
Коментари Харесай

Васил Велев: Подклажда се инфлацията, а не се ускорява икономическият растеж

В идващите 3 години в стопанската система ще се изсипят в допълнение над 30 милиарда лв., само че вместо да се форсира, икономическият напредък съгласно средносрочната прогноза на държавното управление ще понижава. Това изясни в изявление за БНР Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

„ За 3 години се планува да увеличим дълга с 16 милиарда, да поддържаме недостиг над 3%. Тук прибавяме и 12 милиарда по Плана за възобновяване и резистентност – станаха 28. Добавяме Х милиарди от спряната корупция и обири. Тоест, има едни над 30 милиарда в допълнение пари, които се изсипват в стопанската система и тя не форсира растежа си, а го забавя. Така е съгласно прогнозата.

Икономическият напредък за 2024-а е едвам 3,4%, 3,7% за миналата 2023-а и 4,8% за актуалната. Виждате по какъв начин растежът, вследствие на това огромно изсипване на пари, дори се забавя, вместо да се форсира. Но в това време се подклажда инфлацията, отдалечаваме се от еврозоната. А инфлацията води до обедняване на хората. Като средносрочна прогноза ние не подкрепихме бюджета. Подкрепихме го за тази година с доста ангажименти и рекомендации. “

Относно отхвърли на ръководещата коалиция да се компенсират редица обществени институции за високите цени на тока Велев разяснява:

„ Ние бием камбаната от август. През цялото време обясняваме, че не става дума единствено за бизнеса, а става дума и за общините с уличното им осветяване, и за манастирите, и за лечебните заведения, и за читалищата, музеите, театрите, учебните заведения и така нататък От август месец. “
Заради закъснелите обезщетения не в размер, който би могъл да бъде, се получава напрежение, безапелационен е Васил Велев.

„ Бизнесът, където може, когато няма обезщетения и не са в цялостен размер и закъсняват, подвига цените, само че цените не може да вдигне общината или болничното заведение, тъй като е по клинични пътеки. При тях обстановката е по-тежка. “

С цените на природния газ обстановката е по-сложна, в сравнение с с цените на електрическата енергия, счита Велев. При тока той вижда решение в „ помесечно компенсиране на свръхвисоките цени за сметка на свръхвисоките облаги в енергетиката “.

„ Пари за обезщетения в самата енергетика има. След цялостни обезщетения единствено за първото тримесечие ще има половин милиард спомагателна облага, над тази, която е била в минали години. “
При газа цената е интернационална, а договорите – дълготрайни и не се трансформират бързо и елементарно, добави Васил Велев. Той посочи, че бизнесът няма да бъде обезщетен за природния газ.

Относно разразилата се война към „ Булгаргаз “ Васил Велев съобщи:

„ Когато се сменя мениджмънт на една компания в частния бранш, ние разгласяваме конкурс, събираме претенденти. ние не познаваме всички най-хубави мениджъри на света, с цел да ги назначим без необятно обявяване на този конкурс. Нищо такова не виждаме при промяната на бордове. “

„ Времето за назначение на работодатели и за изваждането им от пазара отмина от дълго време “, уточни още Велев по отношение на искрите в връзката с финансовия министър Асен Василев.
Според Велев зеленият документ би трябвало да работи още известно време на публични места, които „ не са от първа нужда “, тъй като „ пази хората, предизвиква имунизирането “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР