В следващите 2 седмици времето ще влезе в традиционния зимен

...
В следващите 2 седмици времето ще влезе в традиционния зимен
Коментари Харесай

Истинската зима започва от днес! Предстои период със снеговалежи, леден вятър и кукерски студ

В идващите 2 седмици времето ще влезе в обичайния зимен темп. Ще е студено с периодически превалявания, все по-често от сняг. Температурите ще са със зимни стойности заради нахлуващ арктически мраз от север.

 

Балканите не престават да са в плен на просторен средиземноморски циклон. И в понеделник ще е облачно, преваляванията с спирания ще продължат. Вятърът ще се обърне и ще задуха със студени пориви, мощни на североизток. Максималните температури в светлата част на деня ще са от 5 до 10 градуса, по-ниски в регионите с мразовит вятър, където ще има условия за заледявания.

 

Късно следобяд и по здрач дъждът ще се обръща в сняг. През нощта и във вторник до ранния следобяд снеговалежи с друг интензитет ще има в доста региони на Северна и Западна България. Заради ниските температури ще се задържи нежна снежна завивка.

 

Започналото захлаждане ще е осезаемо и още във вторник денем в цялата страна температурите ще са към и под нулата с наклонност към намаляване. В сряда на разсъмване в някои региони с безоблачно време термометрите ще паднат до минус 8 – минус 9 градуса. В средата на седмицата превалявания няма да има, облачността ще е динамична с чести и продължителни разкъсвания.

 

Непосредствено преди сурвакарските традиции (13-14 януари) от североизток се задава нов фронт със леден въздух. В петък ще вали временен, само че на моменти натоварен сняг – на повече места в Централна и Източна България. През почивните дни рано заран ще е „ кукерски ” мраз, термометрите ще се двоумят към минус 8 – минус 10 градуса, а денем сред 0 и 5 градуса.

 

В средата на месеца отново се обрисува леден атмосферен фронт с по-силен леден северозападен вятър и краткотрайни превалявания от сняг, без изключително струпване. Около 18-19 януари следва малко, само че сензитивно стопляне с дневни температури до 15 градуса.

 

Ако атмосферната настройка се резервира, сняг ще вали към 20 януари, когато в Средиземноморието с огромна възможност ще се оформи циклон. Непосредствено след снеговалежите – още веднъж януарски мраз с температури до минус 10 градуса.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР