В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на

...
В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на
Коментари Харесай

Кунчев: В следващите седмици случаите ще нараснат - това е трета вълна

В идващите 2-3 седмици ще сме очевидци на повишаване на случаите – това е третата вълна, провокирана от английския вид на ковид.

Това рапортува основният държавен здравен контрольор и член на Националния действен щаб доцент Ангел Кунчев на среща при премиера Бойко Борисов тази заран. Той регистрира, че заболеваемостта у нас постепенно и последователно пораства.

„ Моят апел към българските жители е да продължат да съблюдават ограниченията, с цел да може вълната, която ще преживеем, да е оптимално под надзор и оптимално ниска “, прикани доцент Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев също осведоми, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на ограниченията, а на циркулацията на английския вид.

„ Този вид се оказа доста по-лесно предаващ се и доста по-лесно заразява хората. В България към момента не е потвърден нито бразилският, нито южноафриканският вариант. Доказва се единствено английският “, сподели проф. Кантарджиев.

Във връзка с тематиката за опцията на доставки от ваксини, отвън утвърдените от Европейска комисия досега, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов акцентира, че българското законодателство е напълно синхронизирано с европейското и според него оценката за всеки нов лекарствен артикул следва да се прави от Европейската организация по медикаменти.

„ Нашето национално законодателство не ни разрешава българската организация по медикаментите да извърши такава оценка, защото регламентът е наложителен и би трябвало да попадне в оценката на Европейската организация по медикаментите “, посочи Кирилов.

„ На този стадий България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, друга от тези, които са позволени за приложимост “, добави той.

Богдан Кирилов акцентира, че страната ни има цялостната подготвеност, откакто завърши оценката на европейската организация, у нас да бъдат основани условия за бързото използване на имунизациите, които в бъдеще ще бъдат утвърдени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР