В следващата Европейска комисия може да има еврокомисар по отбраната,

...
В следващата Европейска комисия може да има еврокомисар по отбраната,
Коментари Харесай

Европа може да има комисар по отбраната, каза Тодор Тагарев

В идната Европейска комисия може да има еврокомисар по защитата, сподели българският боен министър Тород Тагарев пред БНР. По думите му такава алтернатива се разисква, а Европа би трябвало да увеличи своя защитителен капацитет. " Европейският дирек в НАТО би трябвало да бъде укрепен и засилен ", добави той.

Тагарев разяснява това и в подтекста на думите на Доналд Тръмп, че „ който не си заплаща в НАТО, не може да разчита на солидарността “ по член 5 от контракта за групова защита на Алианса.

„ Общото мнение е, че член 5 е в действие, няма по какъв начин да не бъде в действие. Ще бъде задействан тогава, когато има нужда. НАТО няма да отстъпи, неведнъж беше казано, нито един квадратен сантиметър от територията против който и да е агресор ", сподели министърът. Въпросният текст от северноатлантическия контракт планува групова защита при положение, че страна член бъде нападната.

Тръмп, още до момента в който беше президент, настояваше европейските страни да съблюдават уговорката си да дават най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт годишно за защита - нещо, което съвсем нито една от страните не изпълняваше в продължение на години - с дребни изключения. България се вписа в бюджета единствено един път - с помощта на еднократното заплащане по слелката за покупка на 8 изтребителя F-16 от Съединени американски щати. В момента София също дава отговор на критериите - поради превъоръжаването на пехотата с военни машини " Страйкър ".

Министърът е на мнение, че всички страни би трябвало да заделят повече за защита. Две трети от съдружниците в НАТО към този момент го вършат, други страни имат проекти за повишение на разноските за защита. По думите му обаче има и такива, които не са достигнали 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, само че за сметка на това отделят доста огромни запаси за оказване на помощ за Украйна. " Това също е значим детайл на тактиката за гарантиране на нашата сигурност “, сподели още Тагарев.

В Европейски Съюз до момента не е имало еврокомисар по защитата, само че войната на Русия в Украйна сложи акцент върху отбранителните сили на континента. Преди основаването на съюза първият политик, който приказва даже за обща европейска защита, е някогашният английски министър председател Уинстън Чърчил. Това става непоследствето след Втората международна война. След това въпросите за защитата стартират да се появяват след войните в някогашна Югославия.

По мотив развиването на фронта в Украйна след отдръпването на Авдийвка, Тагарев сподели, че градът " няма оперативно, да не приказваме за стратегическо значение ". По думите му президентът Володимир Зеленски е декларирал по време на присъединяване си в Мюнхенската конференция за сигурност, че против един умрял украински боец падат седем съветски. " Дори и това украинската страна смята за доста огромни загуби, за това се изтегли ".

На въпрос дали 100-те бронетранспортьора, дадени от България на Украйна, към този момент са пристигнали, министърът отговори, че това към момента не му е докладвано.

„ Част от тях са отпътували, част от тях се приготвят да отпътуват. Говорим за огромни влакови композиции, интервенцията е в ход “, обясни той. По думите му България ще продължи и с даването на муниции.

Във връзка със гибелта на съветския опозиционер Алексей Навални министърът съобщи: " Тотална безпардонност на този режим. Потвърждава се новината, че Алексей Навални е умрял. Факт е, че режимът в Кремъл направи по този начин, че той да не е измежду живите ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР