В скорошно проучване учените разкриха кръвен тест, който може да

...
В скорошно проучване учените разкриха кръвен тест, който може да
Коментари Харесай

Нов кръвен тест открива рак на панкреаса с 97% точност

В скорошно изследване учените разкриха кръвен тест, който може да революционизира ранната диагностика на рак на панкреаса, с впечатляващ % на акуратност до 97%. Иновативният тест разпознава неповторима композиция от осем дребни РНК молекули и осем по-големи сегмента от ДНК, които са присъщи за рак на панкреаса, като всъщност обезпечават генетичен „ пръстов отпечатък “ на заболяването.

Това развиване е изключително значимо поради компликациите, пред които лекарите сега се сблъскват при диагностицирането на рак на панкреаса в ранните стадии, пише UPI.

Дълбокото разположение на панкреаса в коремната празнина и общият темперамент на признаците, които елементарно се бъркат с тези на други болести, постоянно водят до диагностицирането на това заболяване в по-късни и по-малко лечими стадии. Ракът на панкреаса е гибелен, основно тъй като нормално се открива прекомерно късно. Аджай Гоел, водещ откривател в Cancer Center City of Hope, цитира унищожителна статистика: петгодишната преживяемост, когато болестта се открие рано, спада от 44% до единствено 3%, когато болестта метастазира. Тази мрачна действителност акцентира незабавната потребност от по-ефективни способи за ранна диагностика.

Тествайки успеваемостта на този кръвен тест, откривателите организираха опити, включващи повече от 980 души от цялостен ​​свят, в това число Съединените щати, Япония, Южна Корея и Китай. Резултатите бяха обещаващи: равнищата на откриване в тези страни варираха от 88 до 93%. Още по-обнадеждаваща беше нарасналата акуратност на теста - до 97%, когато се употребява дружно с CA 19-9, маркер, който към този момент се е потвърдил при разкриване на рак на панкреаса. Авторите на проучването считат, че пробата е изключително ефикасен при разкриване на ракови болести в стадий 1 и 2, които към момента са локализирани в панкреаса или преди малко са се популяризирали в околните лимфни възли.

Въпреки тези обещаващи резултати, откривателите предизвестяват, че са нужни повече проби, преди този тест да бъде необятно общопризнат. Резултатите от изследването, показани на среща на Американската асоциация за проучване на рака, се смятат за предварителни в очакване на обява в рецензирано списание. Този тест обаче съставлява окуражаваща стъпка напред в битката против рака на панкреаса.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР