В скорошна анкета Ню Йорк Таймс“ попита своите читатели за

...
В скорошна анкета Ню Йорк Таймс“ попита своите читатели за
Коментари Харесай

Твърде учтиви

В скорошна анкета „ Ню Йорк Таймс “ попита своите читатели за уроците, които биха си взели от пандемията.

„ Вече няма да пробвам да бъда учтива. Надявам се да стана по-малко общителна, по-нехаресвана, по-смела, по-откровена и по-опасна жена “, разяснява една от читателките на вестника от щата Джорджия.

Да не си изключително общителен не е нещо, което множеството от нас смятат за положителна линия, само че съгласно създателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск и коуча по водачество Мадлен де Хоуки, потреблението на световната здравна злополука за преосмисляне на разбирането ни за това какво тъкмо означа ва да си „ недодялан “ може да ни помогне освен да имаме по-пълноценен живот, само че и да понижим напрежението в работата.

Не може да сте прекомерно положителни, само че може да сте прекомерно учтиви

Когато приказваме за прекомерно огромна вежливост, би трябвало първо да кажем какво тъкмо имаме поради под тази дума. Не съм говорила с читателката на „ Ню Йорк Таймс “ от Джорджия, само че се колебая, че с написаното тя има поради, че ще спре да споделя „ апелирам “ и „ “ и че към този момент не би помогнала на остаряла жена да придвижи чантите си до входа на своя дом.

Добротата и благоприличието са постоянно на мода (или най-малко би трябвало да бъдат). Когато тя написа, че към този момент не желае да бъде общителна, а да бъде по-смела, тя в действителност споделя, че ще спре да обръща доста внимание на това какво другите мислят за сметка на личните си визии. Тя ще спре да споделя „ да “ на обществени срещи на компанията, тъй като просто се усеща задължена да участва, или пък да следва избран житейски път, тъй като родителите и считат, че той е верния.

Има добра причина да мислите, че внасянето на малко повече от вида „ неучтивост “, при който поставяте личните си потребности пред упованията на другите, в живота ви е добра концепция. Опитът на медицинските сестри в приютите и университетските проучвания удостоверяват, че в последните си дни на живот хората съжаляват най-вече за това, че са прекарали прекалено много време в опити да се харесат на другите, игнорирайки повелите на личното си сърце.

Професионалните изгоди от по-малкото вежливост

Ако тази дама има поради тъкмо това с думите си, че желае да бъде по-малко общителна, то и поисквам триумф. Да не бъдеш прекомерно вежлив обаче не опира единствено до разкаяния на смъртното легло. Това може да ви помогне да бъдете по-щастливи и продуктивни в всекидневието си, твърди Де Хоуки.

За да илюстрира тази си концепция, тя дава за образец точно Илон Мъск.

„ Преди време той написа имейл до чиновниците си, в който изясни какъв брой значимо е за него фирмите му да имат страхотна просвета във връзка с срещите. Той написа: Станете и напуснете дадена среща или отхвърлете позвъняване щом стане явно, че вие не добавяте стойност. Не е жестоко да станете и да си излезете. Грубо е да карате някой различен да стои и да си губи времето “, споделя Де Хоуки.

Много от нас са възпитани да мислят, че да накараш другите да се усещат даже малко неловко е жестоко, само че никой не приказва за това какво би трябвало да вършим, в случай че този лек дискомфорт в действителност ни носи стрес и ни прави непродуктивни. По-лошо ли е да говорите за смяна в листата с лектори на значимо за вас събитие, в сравнение с да си замълчите от почитание и да загубите няколко часа в слушане на скучни речи?

Животът, както ни са подсети през последната година, е къс. Колкото по-продуктивни и щастливи бихме могли да бъдем в случай че просто дадем нова формулировка на това да си „ недодялан “, тъй че губенето на непознатото време и опитите за налагане на комформизъм да бъдат считани за по-груби от отхвърли от наличие на безсмислена среща?

Никога не би трябвало да спирате да помагате на другите и да търсите способи да вършиме живота им по-лесен, само че може би светът след пандемията ще бъде подобен, в който няма да има потребност да сме „ прекомерно учтиви “.

...........

Джесика Стилман за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР