В скоро време ще започне да работи най-мощният създаван някога

...
В скоро време ще започне да работи най-мощният създаван някога
Коментари Харесай

Супер модерният телескоп Джеймс Уеб заменя Хъбъл

В скоро време ще стартира да работи най-мощният създаван в миналото телескоп – Космическият телескоп Джеймс Уеб. За да даде визия за неговите качества и неговата сензитивност, нобеловият лауреат Джон Мадър споделя, че с него може да бъде забелязан бръмбар на Луната.

Телескопът Джеймс Уеб ще бъде правоприемник на именития си предходник Хъбъл, само че ще бъде по-добър от него безусловно във всички аспекти. Джеймс Уеб ще има 18 шестоъгълни огледални сегмента, което ще даде опция за 100 пъти по-голям преглед спрямо предлагания от Хъбъл. Новият галактически телескоп ще бъде кадърен да открива инфрачервена светлина неведнъж по-слаба от тази, която Хъбъл намира.

Учените са сигурни, че новият телескоп ще „ отвори “ галактическото пространство както в никакъв случай до момента.

За да са сигурни в работата на Джеймс Уеб, учените са го затворили в специфична камера в Космическия център на НАСА  в Хюстън. Условията в камерата са такива, при каквито телескопът ще работи в бъдеще. Температурата при която телескопът ще работи в орбита е малко над безспорната нула, по тази причина и той е тестван при такава супер ниска температура.

Когато тестванията в Хюстън приключат, телескопът ще бъде изместен в Калифорния. Там той ще бъде инсталиран към спътника с който ще обикаля в орбита към Земята, а на самия телескоп ще се инсталира защитен безоблачен щит, който има размерите на тенис корт.

След повече от две десетилетия в които телескопът Джеймс Уеб беше планиран и създаден, той ще бъде подготвен за извеждане в орбита през октомври 2018 година, а първите проучвателен задания ще извърши през 2019 година

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР