В скоро време с България ще стартираме съвместен проект за

...
В скоро време с България ще стартираме съвместен проект за
Коментари Харесай

Турция стартира моста над река Резово на границата с България

" В скоро време с България ще стартираме взаимен план за изграждане на мост над река Резовска, която минава по границата сред Турция и България. Преди време посетих София, където обсъдихме с моя български сътрудник техническите параметри по този план, който ще е първи по рода си и на чиято реализация и двете страни доста държим. Първо ще отворим моста за пешеходци, а след време вероятно ще го трансформираме и за прекосяване на моторни транспортни средства ", сподели Сойлу пред участниците в ифтара нощес.

Мостът би трябвало да се построи на двата речни бряга от Беендик до Резово. Проектът му датира отпреди 10 години и локалните жителите от дълго време упорстват за него. Река Резовска в устието си е необятна 15 метра. Точно толкоз е дистанцията сред двата бряга. Реката там е била доста по необятна, само че преди десетилетия, за по-лесна и строга защита, както и да не бягат в Турция български жители, е построена буна от бетонни профил. Тя стеснява реката до 15-те метра.

Днешният ифтар се провежда от неправителствената организация за просвета и взаимопомощ на българските изселници " Бултюрк " с ръководител Рафет Улутюрк. В него участваха близо 500 души, представители на изселнически общности от България и балканските страни, общественици, кметове, деятели, посетители.

В словото си министър Сойлу подчертава на връзката, която Турция поддържа доста интензивно с Балканите, в това число България, с изселниците и с техните потомци.

" Тази връзка има дълбоки исторически корени, а в наше време се демонстрира в разнообразни направления и измерения, с помощта на съдействието сред нашите страни ", уточни турският министър. " Аз самият съм израснал в регион с доста изселници и се гордея с културното разнообразие, което носят те. Анадолът постоянно е отварял порти за изселниците, когато те са имали потребност от помощ. Така е било в разнообразни интервали на историята, по този начин ще бъде и в бъдеще ", съобщи още той.

Сойлу загатна редица жестове, които турското държавно управление е направило и ще продължава да прави за изселниците, измежду които е дностранното унищожаване на визите за българските жители в Турция и доставките на газ за България.

Наред с това той означи, че България като член на Европейски Съюз поддържа кандидатурата на Турция за участие.

В малко изказване за Българска телеграфна агенция след вечерята министърът окачестви като " извънредно сполучливо и ползотворно " съдействието с България по запазване на сигурността на общите граници. По думите му то включва взаимни действия в битката против незаконната миграция и проведената престъпност, образование на чиновници, продан на информация, реагиране при бедствия и изключителни обстановки и обезпечаването на сигурността на границата. В скоро време следва да бъдат направени софтуерни промени на двата гранични пункта сред Турция и България Капъкуле/Капитан Андреево и Хамзабейли/Лесово, както и да бъде повишен потенциалът им.

" Отношенията ни с България през последните години сe намират в най-хубавия интервал ", сподели турският вътрешен министър.

Сюлейман Сойлу е претендент за народен представител от Втори изборен регион в Истанбул за изборите на 14 май. Районът (където се намират кварталите Байрампаша, Есенлер, Зейтинбурну) е плътно обитаем с гласоподаватели, които са с корени или родословие от Балканите и България.

Сред гласоподавателите за вота на 14 май, които са родени отвън Турция, максимален е броят на тези от България. По данни в турските медии 348 хиляди турски гласоподаватели са родени в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР