В складовете у нас има инсулин за три месеца. В

...
В складовете у нас има инсулин за три месеца. В
Коментари Харесай

Зам.-министър Гетов: Има глобени фирми с по 150 000 лева за неправомерно изнасяне на инсулин

В складовете у нас има инсулин за три месеца. В аптечната мрежа и при търговците на едро обаче има дефицит. Основният проблем за дефицита на медикамента в аптеките са каналите за дистрибуция, изясни пред Българска национална телевизия заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Вчера тематиката беше разисквана на съвещание на здравната комисия в Народното събрание. Решено е незабавно да бъде стартирана системата за електронно следене, с цел да се следи наличността на инсулин в страната. Това ще стане до септември. Предвиждат се и законови промени, които да решат проблемите в бранша. Още идната седмица стартират диалози с търговци на едро и фармацевтични компании.

„ Миналата година октомври месец имахме 12 сигнала за липса на инсулин. Издадохме тази заповед за възбрана за експорт на инсулин в чужбина и януари имахме 3 сигнала, а февруари – 2. Все отново към този момент има санкционирани компании с по 150 000 лв. за непозволено изнасяне на инсулин от страната, макар въведената възбрана “, сподели проф. Илко Гетов.

Той разяснява и случая от последните дни с Амая, която трябваше да бъде превозена до Индия за лекуване, той разяснява:

„ Постоянно има случаи, в които пациенти се нуждаят от напредване до чужбина. Имаме формуляр, който се споделя „ Ес 2″, който е за лекуване в чужбина за деца и възрастни. Проблемът е, че доста нуждаещи не знаят към кого да се извърнат или закъсняват с настояването за помощ.

Малко по-сложни са въпросите, когато става въпрос за страни от третия свят. В Европа да вземем за пример по механизма за съгласуваност нещата могат да случат и за няколко дни. “

Проф. Гетов изясни, че Министерството на здравеопазването не може да оказва надзор на компаниите, които транспортират пациенти за лекуване в чужбина.

„ Държавата не може да управлява тези компании, тъй като те оперират като търговски сдружения. Те не са част системата за опазване на здравето. Държавата може да обезпечи превоз за нуждаещи благодарение на Министерството на защитата и Военновъздушните сили, когато приказваме за превоз със самолети “, посочи той.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР