В складовете у нас има инсулин за три месеца. В

...
В складовете у нас има инсулин за три месеца. В
Коментари Харесай

В складовете у нас има инсулин за три месеца, увери зам. министъра на здравеопазването

В складовете у нас има инсулин за три месеца. В аптечната мрежа и при търговците на едро има дефицит и това образува казуса в лекарствоснабдяването. Основният проблем за дефицита на медикамента в аптеките са каналите за дистрибуция, изясни в Денят стартира заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Вчера тематиката беше разисквана на съвещание на здравната комисия в Народното събрание. Решено е незабавно да бъде стартирана системата за електронно следене, с цел да се следи наличността на инсулин в страната. Това ще стане до септември. Предвиждат се и законови промени, които да решат проблемите в бранша. Още идната седмица стартират диалози с търговци на едро и фармацевтични компании.

" Миналата година октомври месец имахме 12 сигнала за липса на инсулин. Предприехме тази заповед за възбрана за експорт на инсулин в чужбина и януари имахме 3 сигнала, а февруари - 2. Все отново към този момент има санкционирани компании с по 150 000 лв. за непозволено изнасяне на инсулин от страната, макар въведената възбрана ", сподели проф. Илко Гетов.

Проф. Гетов разяснява и случая от последните дни с Амая, която трябваше да бъде превозена до Индия за лекуване, той разяснява:

" Постоянно има случаи, в които пациенти се нуждаят от напредване до чужбина. Имаме формуляр, който се споделя " Ес 2 ", който е за лекуване в чужбина за деца и възрастни. Проблемът е, че доста нуждаещи не знаят към кого да се извърнат или закъсняват с настояването за помощ ", като добави, че:

" Малко по-сложни са въпросите, когато става въпрос за страни от третия свят. В Европа, да вземем за пример, по механизма за съгласуваност нещата могат да случат и за няколко дни ",

Проф. Гетов изясни, че Министерство на здравеопазването не може да оказва надзор на компаниите, които транспортират пациенти за лекуване в чужбина.

" Държавата не може да управлява тези компании, тъй като те оперират като търговски сдружения. Те не са част системата за опазване на здравето. Държавата може да обезпечи превоз за нуждаещи благодарение на Министерство на защитата и Военно-въздушните сили, когато приказваме за превоз със самолети ", посочи той.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР