В скандинавските страни съществува практика бебетата да се оставят да

...
В скандинавските страни съществува практика бебетата да се оставят да
Коментари Харесай

Защо в скандинавските страни оставят бебетата да спят навън

В скандинавските страни съществува процедура бебетата да се оставят да подремнат сами на открито в детските си колички. Ако се разноските по някоя улица в Дания, Швеция, Норвегия или Финландия, има късмет да видите колички, които умерено си седят сами със спящо бебе вътре, даже в хладните зимни дни.

Напълно задоволително е родителите да се натикан в някое кафене за чаша кафе и да оставят бебето си на открито без никакви терзания. Всъщност не е извънредно да видите напряко мини паркинг с детски колички, подредени начело пред постройките.

Практиката може да наподобява странна за непознатите очи, само че е необятно призната традиция измежду северните хора и даже се предизвиква от акушерките, тъй като се счита, че в случай че бебетата се оставят по този начин да спят на открито, здравето им ще укрепне, а и една вековна културна традиция ще бъде спазена.

Едно TikTok видео (по-долу), в което се изяснява тази обстановка в Дания, неотдавна стана известно, привличайки над 2 милиона лайкове и десетки хиляди мнения. Мнозина пишат по какъв начин това е норма и в други елементи на света, най-вече в северни страни като Русия и елементи от Източна Европа.

В по-голямата си част хората в мненията са любопитни и одобряват ритуалната сънливост, като множеството споделят също по какъв начин им се желае да живеят в страна, която е толкоз безвредна: „ Представете си да се чувствате толкоз сигурни в една страна “, разяснява един човек. „ Мисля, че това е красиво! Харесва ми концепцията да пребивавам на място, където това е обикновено “, споделя различен. „ Като американец даже не мога да си показва толкоз безвредно общество… което е тъжно “, написа трети.

Това относително високо възприятие за сигурност в скандинавските страни несъмнено може да играе роля за възникването на тази процедура.

Дания, Финландия, Исландия и други страни към тях постоянно се подреждат на върха като едни от най-щастливите страни в света. Техният климат от време на време може да е малко тъмен, само че те се отличават с високи равнища на обществено доближаване, положителни здравни системи и ниска престъпност. Следователно да оставиш бебе на улицата се смята за релативно безвредно и с невисок риск.

По-малко ясно е за какво родителите вършат по този начин, само че мнозина имат вяра, че има някои изгоди за здравето и благосъстоянието на децата.

Проучване от 2008 година преглежда тази съответна процедура за развъждане на деца във Финландия, с цел да разбере мнението на хората за това, че децата им спят навън по време на суровата финландска зима. То открива, че практиката нормално стартира, когато детето е на 2 седмици, и нормално се прави един път дневно. Родителите споделят, че с наслада оставят бебетата си да спят на открито при температури до -15°C, като несъмнено, се грижат за комфорта им като ги увиват във вълнени одеяла и ги обличат добре.

Що се отнася до изгодите от тази процедура, мъчно е да се каже, само че родителите оповестяват, че бебетата им спят по-дълго, когато са на открито. До 66% от тях споделят, че бебетата им наподобяват и по-активни след сънливост навън спрямо сънливост на закрито, а 88% оповестяват, че детето им „ явно се радва “ да спи навън.

Почти всички от интервюираните родители споделят, че имат вяра, че изгодите идват от излагането на дребните на чист и студен въздух. В доста елементи на света се има вяра, че мразовитото време може да ускори имунната система на децата, въпреки и това в никакъв случай не е било потвърдено от солидно научно проучване. По същия е правилно, че играта и интензивността в естествена среда може доста да ускори имунната система на детето.

Друго изследване през 2013 година преглежда културното значение зад практиката, още веднъж във Финландия, и заключава, че тя покачва здравето на фамилиите и може би играе роля в адаптирането на хората към мразовитите зими на Северна Европа.

Също по този начин се преглежда като метод, по който „ се построяват културни познания “. С други думи, това е традиция, която е надълбоко вкоренена в културата и хората просто обичат да я наследят и следват, без значение дали дава отговор на някаква практическа потребност, която да е количествено избрана.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР