В сиренето, което се продава като овче, има краве мляко.

...
В сиренето, което се продава като овче, има краве мляко.
Коментари Харесай

Овче сирене с краве мляко: Потребителите влязоха в спор с млекопреработвателите

В сиренето, което се продава като овче , има краве мляко. За това предизвестяват от сдружението „ За налична и качествена храна “ след проучване, направено по тяхна поръчка.

Според контролните органи обаче, пробите не са взети по подобаващ ред.

Изследването в лабораторията е посочило сред 20 и 50% краве мляко в овчето сирене, само че съгласно БАБХ то не дава отговор на условията на закона

Сиренето е измежду главните храни, които българите поставят на трапезата си. Някой споделят, че могат да познаят дали то е в действителност овче, други - не.

„ Едното е по-резливо, което е същинското овче. Има и по характерен усет, който избледнява в другото. Има и леко нюанс, само че си проличава, че има примеси “, изяснява един от купувачите на сирене.

„ Никой не прави сирене от овче мляко. Аз по тази причина пробвам мазно ли е и като ми хареса една партида - от него си вземам “, споделя различен мъж.

Проверката е по отношение на производството и разпространяването на артикули в комерсиалната мрежа

От съдружие „ За налична и качествена храна “ показват, че са изследвали овчи сирена на инцидентен принцип. Използвали са сертифицирана лаборатория, която има 98 офиса в Европа.

„ Десетте продукта, които изследвахме, демонстрираха наличие на по-евтината суровина, а точно краве мляко, вместо оповестеното 100% овче “, разяснява Андрей Велчев от сдружението.

Резултатите от изследването са изпратени до контролните органи у нас. От Българската организация за сигурност на храните обясниха, че документите не могат да бъдат насочна точка за специалистите им.

Те описа за метода на приготвянето му

„ При нас няма информация по какъв начин са взети пробите, от кого са взети, по какъв начин са съхранявани, каква е поръчката към лабораторията и в последна сметка това, което получихме като информация е едни непълни протоколи “, изяснява доктор Валя Викьова.

От сектора опазиха производителите. „ Това ми наподобява на едно оклеветяване на един отрасъл, без да отхвърлям проучванията, само че в края на краищата има законоустановен ред, законоустановения ред при метода на взимане на проби “, сподели от своя страна и Димитър Заров.

То влиза в листата на близо 1650 към този момент предпазени аграрни артикули

Комисията за защита на конкуренцията разгласи, че ще ревизира производители по отношение на предлагането в комерсиалната мрежа на овче сирене, което съдържа краве мляко, макар означението на етикета „ овче сирене “ и „ 100 % овче мляко “.

„ Представянето на погрешна (заблуждаваща) информация по отношение на основни свойства на предлаганите артикули съставлява форма на нелоялна конкуренция “, се споделя в мнението на Комисия за защита на конкуренцията.

Не е ясно по кое време ще станат ясни резултатите от инспекцията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР