В сигнал до главна прокуратура и до премиера Гълъб Донев

...
В сигнал до главна прокуратура и до премиера Гълъб Донев
Коментари Харесай

НФСБ със сигнал до Гешев и Гълъб Донев заради опасност от манипулиране на изборите

В сигнал до основна прокуратура и до премиера Гълъб Донев ръководителят на НФСБ Борис Ячев упорства да бъде осъществена инспекция на процедурата по назначение от ЦИК на IT експерти, намерено свързани с 2 от политическите обединения.

От месеци тече подготовка по обезпечаването на достъп до машините за гласоподаване на софтуерни експерти, близки до две от обединенията регистрирани за присъединяване в идните предварителни парламентарни избори - " Демократична България " и " Продължаваме промяната ".

Както тогава, по този начин и за идния избор, изборната администрация в лицето на ЦИК е принудена да наеме IT-експерти, с евентуален спор на ползи, които ще конфигурират и управляват софтуера на машините. Става въпрос за инсталиране на програмен продукт на 12 837 машини за гласоподаване. Опасенията за честността на идните избори идват точно от това, че хора, свързани между тях и с очевидни политически пристрастия по отношение на " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", освен ще имат достъп до всички устройства, само че и освен това - ще са създали и внедрили софтуера, който ще пресмята резултатите от машинното гласоподаване. Така за следващ път ще се удостовери максимата, че „ не е значимо за кого се гласоподава, а кой брои подадените гласове “.

Според НФСБ, до момента в който е министър на електронното ръководство господин Божидар Божанов - член на управлението на партия „ Да, България “, част от записаната за идните избори, а тогава ръководеща коалиция „ Демократична България “ изпраща до ЦИК подготвени правила за производство на изборите на 2 октомври със закупените от страната близо 13 хиляди машини. Изненадващото в тази ситуация е, че господин Божанов упорства изборната администрация да наеме „ външни специалисти “, на които да бъде обезпечен цялостен достъп до хардуера, т. е. до машините за гласоподаване, както и същите да управляват генерирането и внедряването на софтуера, който би трябвало да се конфигурира на всяка от машините в оставащите до изборите шест седмици. Министър Божанов упорства да се наемат външни специалисти тъй като знае, че, въпреки от ЦИК да са създали опит да наемат свои IT -специалисти посредством конкурс, на него не се е явил нито един претендент. По този метод ЦИК е в цялостна невъзможност - би трябвало да наеме „ външни специалисти “, множеството от които се оказват свързани, както между тях, по този начин и с господин Атанас Шарков от „ Правосъдие за всеки “, организация, която е в близки връзки с партия „ Да, България “, част от обединението „ Демократична България “, записана за присъединяване в идните изборите.

Трима от общо петима IT -експерти – господин Александър Кирков, господин Пламен Желязов и господин Тодор Цолов, които са направлявали към този момент софтуера за последния парламентарен избор, извоюван изненадващо от „ Продължаваме промяната “ още веднъж са препоръчани на ЦИК. На комисията се оферират още четирима „ външни специалисти “, които се оказват сътрудници в новосъздадена компания, като множеството даже и не крият политическите си пристрастия. За сериозния риск за честността на идните избори, приказва и фактът, че един от петимата специалисти, взели участие в инсталирането на софтуера за вота през ноември обществено се хвалел, че и до през днешния ден има изходния код.

Според експертизата на IT експерти, излиза наяве, че при машинното гласоподаване могат да се извършат операции, които да трансформират изборните резултати - при параметризирането и при обработката на данните изключително в случай че съответната партия има IT експерти, на които легално е обезпечен достъп до инсталирането и контрола на софтуера на машините за гласоподаване.

Всички тези благоприятни условия за операция на изборния резултат са обекти на редица медийни изявления, на които НФСБ се базира в сигнала си.

„ От НФСБ настояваме за обстойна инспекция и предприемане на незабавни дейности за гарантиране на транспарантен избор “ – се споделя в сигнала до основният прокурор и министър-председателя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР