В Швейцария днес се провежда референдум, на който трябва да

...
В Швейцария днес се провежда референдум, на който трябва да
Коментари Харесай

Референдум в Швейцария: Ще отпадне ли данъкът за обществените радио и телевизия?

В Швейцария през днешния ден се организира референдум, на който би трябвало да бъде решено дали да се анулира данъкът за публичните радио и телевизия. Ако самодейността получи зелена светлина, страната ще бъде първата в Европа без публично осведомително разпространяване.

Билаг - по този начин се назовава данъкът, който сега швейцарците заплащат за публичните си медии. Размерът му е 452 швейцарски франка или 766 лева годишно за домакинство. Компаниите заплащат според от оборота си. През 2016 година приходите от данъка са милиард и 300 милиона швейцарски франка. Парите се разпределят сред 7 тв канала и 17 радиостанции, които обезпечават медийно наличие в четирите езикови и културни района - немски, френски, италиански и ретромански акцент.

А от 1990 година финансиране получават и районни търговски медии с публични функционалности. Самюел Хофман е един от основателите на ДА акцията, наречена НоуБилаг. Според последователите, анулацията на налога ще направи медийния пазар доста по-отворен и конкурентен, и ще облагодетелства потребителите.

Самюел Хофман, представител на " НоБилаг " акцията: " Мисля, че всеки би трябвало да е виновен и свободен да избира коя медия желае да употребява, да се абонира за нея и да заплаща за това. "
Опозицията по-скоро поддържа анулацията на налога. Докато държавното управление и Народното събрание споделят, че, този ход съществено ще навреди на качеството и плурализма в медиите. А това за Швейцария, която значително се ръководи на правилото на директната народна власт, е жизненоважно.

Дорис Лютард, министър на връзките на Швейцария: " Френскоговорящото малцинство ще стартира да гледа единствено френска телевизия. И тогава няма да има Швейцария. Италианската общественост ще избра телевизия " Берлускони " - това не е добре. Имаме потребност от национална рамка. "
Сред най-засегнатите от смяната ще бъдат дребните районни медии. Причината - общностите са дребни, а това значи и сгънат рекламен пазар.

Ладина Хаймгартнър, ръководещ шеф на районна медия: " Тук пазарът е без изключително значение. Медията просто не може да завоюва задоволително пари. "
Целта не е закриване на публичната телевизия и радио, а единствено унищожаване на наложителните суми, които се заплащат за тях - споделят последователите на НоБилаг-кампанията. И се аргументират, че сумата от милиард и 300 милиона, която евентуално ще се " освободи " ще бъде от изгода за стопанската система. Гласът „ за " ще значи завършек на стратегиите, правени, финансирани и следени от обществото за обществото - това написа в намерено писмо медийният специалист Ноел Кърън, оповестено в локални медии.

Според него обаче точно в този момент е времето, в което потребността от самостоятелни публични медии е най-голяма. Именно тъй като сега всеки може да популяризира гледната си точка и мнение онлайн, доверието в медиите спада. Във времена като тези хората имат потребност да получават самостоятелни вести, достоверна информация и национално посланичество. А какво ще решат швейцарците и какви ще бъдат следствията от вота им - дали това ще бъде началото на края на публичните радио и телевизия, или единствено ще се промени финансирането им - следва да разберем.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР