В щурма срещу американския Конгрес на 6 януари се вижда

...
В щурма срещу американския Конгрес на 6 януари се вижда
Коментари Харесай

Страховито: IGTDS разкри агенти на ГРУ, организирали и участвали в щурма на Капитолия

В щурма против американския Конгрес на 6 януари се вижда интервенция на съветското военно разузнаване ГРУ - до подобен извод е достигнал екип на Института за изследване на световните закани и демокрацията - IGTDS.

"Анализът на фотоси и видеоматериали от открити източници демонстрира, че съветското военно разузнаване, което може би е забъркано в огромната хакерска атака против американски държавни институции, се е намесило и в събитията във Вашингтон. " - се споделя в обява на IGTDS.

Кадрите, оценени от екипа, демонстрират, че при нападението против Конгреса съветските сътрудници са поели организираща роля. На един от видеоматериалите се чуват крясъци на съветски: "По-смело, по-смело... " На друго видео участник в офанзивата крещи на съветски: "По-бързо, по-бързо ".

Анализаторите показват също, че по подобен метод ГРУ се е намесило при митингите на жълтите жилетки във Франция и акцията за обособяване на Каталуния от Испания, опита за държавен прелом в Черна гора.

"Тактиката, употребена при щурма на Капитолия, припомня методите, които руснаците използваха при митингите на жълтите жилетки във Франция и последователите на независимостта на Каталуния.

Става дума за инфилтриране на хора с бойна подготовка в тълпата по време на безредици, за да се разпалват и ескалират митингите и по-късно да се оказва помощ на протестиращите да нахлуват в инфраструктура и държавни обекти.

Освен това, самият взлом на Капитолия припомня и тактиката, употребена от съветските спецчасти при завземането на Народното събрание в Крим, Украйна, и държавните институции в Източна Украйна през 2014 година " - разясняват създателите на проучването.

От IGTDS показват, че Кремъл прикрива своите интервенции в други страни зад митинги и всеобщи вълнения.

Това става посредством инфилтриране на чиновници на ГРУ в протестни придвижвания - съветските сътрудници основават в тях "военно крило ", развиват пропагандни акции, популяризират тайни теории, притеглят авторитетни фигури към тези придвижвания.

В разбора се припомня, че по този начин през 2016 година в Черна гора, под прикритието на локални националисти, бойни групи на ГРУ пробваха да провеждат държавен прелом.

"През 2020 година съдията Хоакин Агире от Барселона, който проверява противозаконното финансиране на каталунския референдум за самостоятелност през 2017 година, съобщи, че малко преди референдума Русия е предложила да изпрати 10 хиляди бойци в Каталуния и да заплати каталунския дълг. " - означават още анализаторите.

Заключението на съдията се основава на записи на два телефонни диалога на каталунския политик Виктор Тераделас и някогашния каталунски президент Карлес Пучдемон, направени през 2018 година

От IGTDS правят оценка и рисковете, произлизащи от нападението против американския Конгрес.

"По наши оценки, нахлуването в постройката на Капитолия е дискредитирало компютърните мрежи, също би могло да има и приключване на документи. При проникването в кабинета на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, от бюрото й са откраднати писма и документи.

Има огромна възможност в Конгреса да са конфигурирани подслушвателни устройства. " - се споделя още в отчета.

"Участието на Русия в митингите в Съединени американски щати и в щурма на Капитолия се преглежда като акт на държавен тероризъм, сходен на офанзивите от 11 септември.

Следователно, припознаването на Русия като страна, спонсорираща тероризма, въвеждането на по-строги наказания против съветската стопанска система и актуализацията на имиджа на Съединени американски щати като нападната извън страна, ще бъдат измежду целите на новата администрация в Белия дом. " - обобщават анализаторите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР