В щата Охайо 3 март за първи път обявяват националният

...
В щата Охайо 3 март за първи път обявяват националният
Коментари Харесай

За първи път в щата Охайо обявиха 3 март за Ден на България

В щата Охайо 3 март за първи път афишират националният ни празник за Ден на България, а в Чикаго българският ден е към този момент със 17-годишна традиция, предава БНР.

Губернаторът на щата Майк Деуайн е издал разгласа, с която афишира 3 март за Ден на България. В прокламацията се споделя, че това е в символ на благодарност и респект към приноса на македонските и български имигранти, дали доста за обществения, стопански и културен разцвет на щата.

Така и в Охайо ще отбележат публично за първи път нашият народен празник, а в Чикаго през днешния ден имаме за 17-а поредна година този специфичен Български ден. Първото честване на 3 март е през 1960 година. След това традицията е прекратена до 3 март 2006 година, когато неотдавна откритото консулство (2005 година ) и новата вълна емигранти провеждат първият формален български банкет по случай националният ни празник, а Ричард М. Дейли, кметът на Чикаго по това време подписва разгласа, с която афишира деня за Български ден в Чикаго.

Така традицията продължава до момента и съгласно програмата за през днешния ден тъкмо в 20:00 часа българско време представители на българо-американската полицейска асоциация ще внесат трибагреника на площад „ Дейли ”.

Богдана Шкумбова ще издигне знамето измежду небостъргачите до американското знаме и това на щата Илинойс. Младата Джулия Арагон ще изпее „ Мила родино ”, а празничното хоро ще тръгне отсам, ще си даде ден отмора, с цел да продължи в неделния ден пред Културен център „ Българика ” още веднъж с посвещение на празника.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР