В школата по гражданско образование Младежки парламент – Европейски мост“

...
В школата по гражданско образование Младежки парламент – Европейски мост“
Коментари Харесай

Бъдещи политици и журналисти в ефира на Дарик Варна

В школата по гражданско обучение „ Младежки парламент – Европейски мост “ към ОДК варненски възпитаници научават по какъв начин работят институциите, образоват се да дебатират, построяват дейна гражданска позиция. Част от тях гостуваха в студиото на Дарик, с цел да опишат за школата и живота в нея.

„ Школата е основана през 2009 година след влизането на България в Европейски Съюз. В нея има 60 деца. Изучаваме работата на европейските институции, само че не пропущаме патриотичното образование. Всяка година организираме надпревари. Разглеждаме в детайлности проблеми, които вълнуват обществото. Например, „ за ” и „ срещу ” униформите в учебно заведение, за разширението на Европейски Съюз, за запазването на българския лев, както и дали съществува Дядо Коледа. Посещаваме европейски столици – тази година бяхме в Париж, а предходната бяхме в Брюксел, където посетихме доста институции. Задължително при такива аудиенция посещаваме посолствата. Готвим децата да имат дейна позиция, да са мислещи хора и в крайник с ежедневните проблеми. Подготвяме бъдещи управленци и водачи ”, съобщи ръководителят на школата Добринка Костова.

,,Много сериозен цивилен проблем, който постоянно разясняваме в школата, е точно неналичието на интензивно гласоподаване. Ниската гласоподаваемост води до неустойчивост в страната “, показа Анна Якомова.

,,Подготвяме видео, отдадено на обединен европейски номер за незабавни случаи 112. Поводът за основаването му е нашумелият проблем с лъжливите сигнали от възпитаници. Смятаме, че реализирането на този план ще понижи подправените позвънявания “, сподели на собствен ред Ивайло Митев.

,,Дебатираме за публични проблеми, които засягат всеки жител. Така, когато пораснем, ще можем да изградим дейна позиция и да взимаме най-хубавите решения в обстановки от всекидневието “, описа Александър Капитанов.

,,Коментираме най-различни тематики. От „ за “ и „ срещу “ униформите в учебно заведение до по–сериозни тематики като разширение на Европейския съюз и „ за “ и „ срещу “ запазването на българския лев “, добави Адрияна Вашева.

Целият диалог с децата от школата и нейния началник е прикачен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР