В широки граници - от минус 6 до 63% е

...
В широки граници - от минус 6 до 63% е
Коментари Харесай

Парното ще поскъпне отново от юли

В необятни граници - от минус 6 до 63% е смяната в цените, която са поискали от Комисията за енергийно и водно контролиране другите (КЕВР) топлофикационни сдружения.
Средно за страната поисканото повишаване на парното и топлата вода е 20.66%.
И до момента в който топлофикацията в Перник предлага поевтиняване с 6.06%, то сдружението в Габрово желае покачване от 62.91% поради направени в оборудванията вложения, демонстрират заявките на сдруженията за нови цени от 1 юли.
Поисканото от "Топлофикация София " повишаване е в размер на 4.05%, демонстрира още справката.
За доста нарастване - с към и даже над 20%, упорстват сдруженията в четири града на страната - Бургас, Варна, Враца и Разград. Ако комисията утвърди настояванията им, това ще бъде следващият скок.
Заради повишаването на природния газ предходната пролет цените на парното и топлата вода в цялата страна бяха нараснали с към 20 на 100. Окончателното решение за новите цени и на парното, и на тока ще бъде взето от регулатора в края на юни.
Увеличение на цените на тока желаеха и от трите ЕРП-та - ЧЕЗ упорства за растеж от към 20%, до момента в който настояванията на ЕВН и "Енерго -Про " са за към 5 - 7%. "Някои от поисканите нараствания са стряскащи, само че аз още веднъж желая да заявявам, че нито бизнесът, нито битовите консуматори имат съображение за съществено терзание ", разяснява ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Той изясни, че комисията няма да утвърди "каквито и да било внезапни отклонения в цената на тока ".
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова предвижда през вчерашния ден, че в случай че "Инерком " обезпечи нужното финансиране на договорката, то по всяка възможност ще се върви към нейното завършване. Тя добави, че са се чули гласове от страна на продавача, че той обмисля и вид за договаряния с втория в класирането - Indian Power, само че това е напълно в пълномощията на Чехия.
"За да се случи сходна договорка, би трябвало да е налице съответното финансиране. Това е ангажимент на компанията, която е претендент за покупател на този стадий ", заключи министърът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР