В шикозния жилищен район Джумейра бийч резидънс наемите на луксозните

...
В шикозния жилищен район Джумейра бийч резидънс наемите на луксозните
Коментари Харесай

Формулата на Дубай за икономически успех изглежда се износва

В шикозния жилищен регион " Джумейра бийч резидънс " наемите на първокласните жилища са спаднали с към 15% по отношение на предходната година. Мнозина се притесняват, че това е сигнал, че формулата на богатото емирство за стопански триумф стартира да се износва.

От над две десетилетия Дубай просперира като един от най-интернационалните градове, привличайки хора и капитали от целия свят.

Преди девет години той трябваше да прибегне до избавителен проект за 20 милиарда $ от богатото на нефт емирство Абу Даби, с цел да преодолее дългова рецесия, породена от срутва в цените на недвижимите парцели.

Икономиката на Дубай бурно се възвърне и от този момент набъбна с една трета, подхранвана от външната търговия, туризма и статута на главен районен център за бизнес услуги.

Сега обаче Дубай се сблъсква с различен тежък интервал

Цените на жилищните недвижими парцели се намалиха с над 15% от края на 2014 година и не престават да спадат.

Фондовият пазар спадна с 13% тази година, отбелязвайки най-лошото показване в района. Дубай е издал 4722 нови бизнес лиценза през второто тримесечие на 2018 година, което е намаляване с 26% по отношение на същия интервал на 2016 година Това бе година, когато лицензите означиха най-много.

Тези спадове може би са краткотраен резултат от икономическото закъснение в Залива, породено от ниските цени на петрола. Други числа обаче загатват, че обичайните мотори за растежа на Дубай губят скорост, което може да значи дълготрайни загуби.

Увеличението на броя на пасажерите, преминаващи през интернационалното летище на Дубай, се е забавило до близо нулево равнище тази година след 15 години на мощно увеличение. Самолетите, които са в положение да изминават все по-дълги дистанции, могат да отслабят превъзходството на Дубай като транспортен възел, свързващ Азия и Европа.

Официални данни демонстрират, че популацията на Дубай продължава да нараства. То се е нараснало с 3,5 % до 3,08 милиона души през първата половина на 2018 година. По-голямата част от растежа през последните години обаче бе в нископлатените браншове на строителството и услугите, а не измежду управителните постове с по-високи хонорари.

" Може би времето, когато човек можеше да се реалокира в Дубай, с цел да натрупа благосъстояние, отминава ", показва Хаснаин Малик, почитан чиновник на Exotix Capital, който работи в Дубай.

По думите му градът е все по-привлекателен за богаташи от целия свят, искащи да се любуват на благосъстоянието си.

Не е ясно обаче дали транспортният бранш на Дубай и бизнес зоните могат да продължат да се разрастват задоволително бързо, с цел да притеглят (и задържат) броя задгранични висококвалифицирани чиновници, нужен, с цел да поддържа търсенето на пазара на недвижими парцели, показва Малик.

Структурни провокации

Икономистите виждат дребен риск от нова финансова рецесия след преструктурирането на дълга за милиарди долари. Направляваните от страната компании на Дубай са по-слабо изложени на опасности, в сравнение с преди десетилетие.
Освен това главната стопанска система не се е забавила кой знае какъв брой. Представители на Международния валутен фонд (МВФ) правят оценка, че брутният вътрешен артикул (БВП) ще нарасне с над 3% тази година.

" Емирството продължава да притегля компании и вложители като конкурентен център за стабилно бизнес развиване ", уточни департаментът за икономическо развиване на Дубай в изказване предходната седмица, допълвайки, че данните за лицензите демонстрират " продължаващи вложения във всички жизненоважни стопански браншове ".

През огромна част от тази година обаче растежът се дължи на мощното увеличение на държавните разноски, защото Дубай строи инфраструктурата за семейството на международното комерсиално ревю Експо 2020. Бюджетът за 2018 година набъбна с 19,5% по отношение на 2017 година до рекордните 56,6 милиарда дирхама (15,4 милиарда долара). Правителството не може да продължи да надува разноските с тази скорост безпределно дълго.

Джим Крейн, учител по енергетика в тексаския университет Райс и създател на книгата " City of Gold: Dubai and the Dream of Capitalism " ( " Златният град: Дубай и фантазията на капитализма " - бел. прев.) показва, че емирството е изправено пред структурни провокации, в това число пред все по-сурова геополитическа среда.

В предишното Дубай процъфтяваше, поддържайки сърдечни връзки с всяка страна в района, приемайки търговия и вложения от всички тях.

Това към този момент е невероятно. Миналата година Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и други скъсаха дипломатическите и транспортните си връзки с Катар, поставяйки завършек на ролята на Дубай като център за бизнес с дребната и свръх богата страна.

Стоките, които по-рано се транспортираха до Катар през Дубай, в този момент се предвижват през други страни като Оман или Индия. Международни компании употребяват европейските си или американски офиси, а не подразделенията си в Дубай, с цел да вършат бизнес с Катар.

Междувременно Съединени американски щати и съдружниците им от Залива, в това число ОАЕ, се пробват да задушат стопанската система на Иран, ограничавайки финансовите й и търговски връзки. Подходът е по-агресивен от предходните опити на Вашингтон да изолира Иран, подхванати преди няколко години, съгласно дипломати от района.

Това е значимо, защото износът и реекспортът на ОАЕ към Иран, огромна част от които се правят през Дубай, доближиха общо 19,9 милиарда $ през 2017 година

Главен изпълнителен шеф на задгранична финансова компания в Дубай показва, че емирството е изправено пред невиждана конкуренция от прилежащи страни в конкуренцията за капитали, защото ниските цени на петрола принудиха тези страни да развият секторите от стопанската система си, които не са свързани с петрола.

Фондовете за ръководство на капитали към този момент се трансферират от фондовия пазар на Дубай към борсата на Саудитска Арабия. През идните години могат да ги последват и директните вложения, отбелязва американската компания за услуги в петролния бранш McDermott. Фирмата предвижда, че доникъде на идващото десетилетие бизнесът постепенно ще се трансферира от дубайското пристанище Джебел Али към ново саудитско пристанище.

Дубай се пробва да укрепи конкурентната си позиция. През последните няколко месеца държавното управление съобщи, че ще понижи общинските такси, ще се откаже от някои авиационни такси, ще замрази цените на образованието и ще вземе и други стъпки в помощ на задгранични компании и жители.

Реформата с вероятно най-далечни последици бе оповестена от държавното управление на ОАЕ, управлявано от управника на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. То даде обещание да позволи 100-процентова задгранична благосъстоятелност на някои компании, основани от ОАЕ, по отношение на настоящето ограничаване за 49%, както и да даде дълготрайни визи за престояване до 10 години на задгранични вложители и някои експерти.
Това може да направи задграничните вложения в Дубай по-атрактивни, помагайки на чужденците да възнамеряват дълготрайно престояване в емирството и насърчавайки ги да купуват домове.

Подробности за новата политика обаче не бяха оповестени и въвеждането й може да се окаже комплицирано.
" Свободните зони " в Дубай към този момент позволяват 100-процентова задгранична благосъстоятелност. Те могат да пострадат, в случай че към този момент не разполагат с това извънредно право, а мнозина жители от ОАЕ вършат пари като сътрудници в сянка на задгранични предприемачи.

" До известна степен, стопанската система се основава на това, че хората дават паспортите си чартърен. Нарушаване на тази процедура може да аргументи стопански проблеми за локалното население ", предизвестява финансовият шеф.

/БТА/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР