В шестмесечен срок болница Лозенец се преобразува в търговско дружество

...
В шестмесечен срок болница Лозенец се преобразува в търговско дружество
Коментари Харесай

Окончателно: Болница „Лозенец“ няма да е правителствена

В шестмесечен период болница " Лозенец " се преобразува в комерсиално сдружение с принципал - министъра на опазването на здравето , реши Народното събрание.
 
Депутатите утвърдиха на второ четене промени в Закона за лечебните заведения , с които болница " Лозенец " престава да бъде лечебно заведение към Министерския съвет и става многопрофилна болница за интензивно лекуване към Министерството на здравеопазването (МЗ) . Преобразуваното лечебно заведение ще продължи да реализира дейностите по образование на студенти и специализанти като акредитирана болница към Медицинския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
 

До три месеца от влизането на промените в действие Министерският съвет би трябвало да утвърди план на контракт, с който се уреждат връзките сред министъра на опазването на здравето и ректорите на съответните висши учебни заведения, на които до влизането в действие на този закон е предоставено ръководството на държавно лечебно заведение.
 
От Българска социалистическа партия възразиха, че не са съгласни болница " Лозенец " да премине към Министерството на здравеопазването със статут на комерсиално сдружение. Георги Йорданов от левицата означи, че визията им е друга - лечебните заведения да стават обществени сдружения , където водещ е не финансовият резултат, а лекуването на пациентите.
 
При тези условия евентуално Академичният съвет на Софийският университет няма да вземе решение за придобиване на болничното заведение, разяснява той. Според Йорданов болница " Лозенец " не може да съществува като комерсиално сдружение, тъй като има единствено 140 кревати и голям личен състав, няма оборот и не може да се устоя. " По-коректното е да я закрием ", разяснява той. Йорданов изрази подозрения, че след няколко месеца някой ще разпродаде парцелите и там да изникне търговски център или жилищен комплекс.-->
 

Даниела Дариткова от ГЕРБ уточни, че никой няма желание нищо да разпродава. " Напротив, подсигуряваме, че този, който ръководи болничното заведение, без решение на министъра и на Министерския съвет няма да се разпорежда с имуществото ", добави тя.
 
Дариткова изясни, че болница " Лозенец " е натрупала съществени отговорности , функционирайки като юридическо лице, а не като комерсиално сдружение. Тя ще продължи да работи като акредитирана болница към Медицинския факултет на СУ , по никакъв метод не застрашаваме образованието на студентите, означи Дариткова.
 

Тя изясни, че с контракт ще се подсигурява транспарантно ръководство и ясни взаимоотношения сред висшето учебно заведение и принципала - Министерството на здравеопазването . Във всички случаи би трябвало да се усъвършенства менажирането на болница " Лозенец ", тъй като в действителност със 140 кревати да се поддържа към 900 индивида личен състав е нереалистично и нерентабилно, разяснява Дариткова. Тя изрази убеденост, че ще се намерят по-добрите менажерски решения, а наличните експерти ще привлекат пациенти.
 
Георги Колев от " Обединени патриоти " разяснява, че болница " Лозенец " има страховит потенциал и инсталация, тя е акредитирана и за трансплантации, и да не се употребява, би било огромна неточност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР