В сградата на регионална библиотека Любен Каравелов беше открита изложбата

...
В сградата на регионална библиотека Любен Каравелов беше открита изложбата
Коментари Харесай

В русенската библиотекабата може да се види изложбата Съхраненото знание на Европа

В постройката на районна библиотека " Любен Каравелов " беше открита изложбата " Съхраненото познание на Европа ". Експозицията показва енциклопедични издания и речници от края на XIX век и средата на XX век от фонда на културната институция.

Най-старите издания, показани в изложбата са " Lexikon The Ellhenikhe ", публикуван през 1835 година, " Lexikon galloellhniko " от 1842 година на гръцки език и румънските " Карте методикъ ", отпечатана през далечната 1852 година и " Coursu de Philosophia " от 1878 година

Всеки искащ ще може да се запознае и с издания на френски енциклопедии от 1866 година и 1898 година, а точно " Grand Dictionnaire Universel ", " Nouveau Larousse illustré " и " La grande encyclopédie ". По време на изложбата могат да бъдат прегледани и немските енциклопедични издания " Brockhaus Lexikon " от 1882 година и 1896 година, както и " Meyers Lexikon " от 1937 година

Българските издания са показани с тритомен " Български разяснителен речник " от 1899 година и " Българска енциклопедия " на братя Данчови от 1936 година Интерес съставляват и двата търговски алманаха на британски език от 1910 и 1937 година.

Любопитен факт е, че най-дебелите книги, които са налични за посетителите са " Речник на британския език " от 1922 година, формиран от 2089 страници и тритомната италианска кулинарна енциклопедия.

Също по този начин в експозицията са показани и мини изданията на Испанско-немски, Немско-испански, Италианско-френски, Френско-испански и Българо-есперантски речник, както и Речник на непознатите думи в българския език, като всички те са издавани в края на XIX век и средата на XX век.

В изложбата могат да се видят още и издания на " Енциклопедия Британика ", Унгарско-български речник, Голландско-русский словарь и Русско-голландский словарь от 60-те години на предишния век.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР