В сградата на бившия институт за детски учителки в Пазарджик

...
В сградата на бившия институт за детски учителки в Пазарджик
Коментари Харесай

Тодор Попов: Започнахме ремонти на учебния корпус, ще направ...

В постройката на някогашния институт за детски учителки в Пазарджик към този момент тече ремонт и наесен там ще стартира образованието на първите 20 признати студенти по специалността „ Медицинска сестра “ - просветителна квалификационна степен бакалавър към Медицински университет – Пловдив.

„ Щастлив съм, че към този момент започнахме ремонтните действия. А най-важното е, че от есента ще стартираме с тези първи 20 бройки, които са отпуснати на Пловдивския университет и за което доста благодаря и на ректора - за всички старания да се преборят, нагледно казано, тези 20 бройки да бъдат разкрити и да се образоват студентите в Пазарджик. Защото въз основата на изследването, което направихме, тук в действителност има огромен интерес във връзка с тази специалност.

Ремонтните действия ще продължат през цялото лято, с цел да може септември месец да имаме самостоятелен образователен център, който ще разполага с 4 огромни кабинета за по 10 души, конферентна зала за онлайн образование и друга, която ще бъде помощна зала.

Това е първият стадий от нашите проекти. До края на годината ще стартираме ремонта и на самото общежитие, по-скоро на първия етаж, с цел да можем да поемем тези 20 души, които желаят да се образоват тук, а тяхното нощуване ще бъде безплатно”. Това сподели Тодор Попов при визитата си в базата, където сега тече ремонт.

„ Хубаво е, че възраждаме тази просветителна традиция и по този начин малко по малко ми се желае Пазарджик да бъде още веднъж учебен център въз основата и на новите потребности, които имаме в обществото, и на новите благоприятни условия. Оказа се, че с новите промени в Закона за висшето обучение повече не могат да бъдат откривани филиали, по тази причина преминахме на тази новаторска форма - изнесено образование, което в партньорство с Пловдивския университет ще организираме от тук нататък.

Силно се надявам, както и всяко друго едно нещо, да развиваме този развой и след време да напълним цялото общежитие с искащи да се образоват в тези значими за бъдещето ни специалности, както към този момент се назовават - експерти по здравни грижи. С оглед и на обстановката, която преживяхме и продължаваме да претърпяваме, смятам, че това ще бъде извънредно значимо и полезно”, сподели още кметът на Пазарджик.



„ Обучението ще се осъществя като изнесена форма и ще се реализира посредством конферентна връзка с хабилитиран учител от Медицински университет – Пловдив. В действително време студентите в Пазарджик ще следят всичко, което се случва в кабинетите на университета по медицина в Пловдив. Целта на това образование е да не се хвърля финансов запас в обезпечаването на обособен учител за студентите в Пазарджик. Те ще употребяват всички екстри, които дава образованието в Пловдив посредством това изнесено образование и актуалната просветителна среда, която ще създадем с обзавеждане и съоръжение. “, сподели Гергана Табакова, шеф на дирекция „ Образование и култура” в Община Пазарджик.

Формата на образование е постоянна и студентите ще придобият просветителна квалификационна степен бакалавър, като по-късно ще могат да аплайват за надграждане на образованието със степен магистър - университетът предлага тези благоприятни условия и те да разказани в детайли на уеб страницата на Медицински университет - Пловдив.



Приемът на документи на кандидат–студентите по специалността „ Медицинска сестра “ тече сега. 20 от новоприетите студенти ще имат опцията да се образоват изнесено в град Пазарджик, където ще се организират и практическите им занятия в настоящите лечебни заведения.

Обучението е в постоянна форма, с дълготрайност 4 години, планува образователна процедура и два семестъра преддипломен стаж.

По време на подготовката си студентите получават нужните познания и умения за използване на качествени сестрински грижи, свързани с промоция на здравето, профилактика и лекувания на болести в болнична и извънболнична помощ, детски заведения за развъждане и възпитаване, учебни кабинети, старешки домове и други обществени заведения.

Желаещите да се образоват за медицински сестри, могат да получат спомагателна информация на уеб страницата на Медицински университет – Пловдив в раздел „ Прием “ - https://mu-plovdiv.bg/priem/.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР