В сградата на бившата Белодробна болница, която беше ремонтирана с

...
В сградата на бившата Белодробна болница, която беше ремонтирана с
Коментари Харесай

В Пловдив отвори първият център за временно настаняване на бежанци

В постройката на някогашната Белодробна болница, която беше ремонтирана благодарение на донори и на общината, ще се настаняват единствено хора, които желаят да си намерят работа и да се устроят в града. Пет майки и седем деца са първите жители на „ Втори дом ", по този начин украинците назовават постройката на някогашната Белодробна болница в Пловдив. За момента е ремонтиран един етаж и 20 стаи към този момент посрещат бежанци, прецизира Българска национална телевизия.

" Основно са от Пловдив от хотели, където бяха настанени по стратегия, а в този момент стартират да заплащат и схващат, че това е доста скъпо за тях. Ще им оказваме помощ с всичко допустимо, само че главно да търсят работа, да работят, да не остават на гърба на Пловдив и на българите и на гърба на хора, които заплащат налози ", сподели Наталия Еллис от фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън ".

Альона е измежду първите настанени в центъра. Идва с двете си деца от Запорожие и до момента в който търси работа в Пловдив, оказва помощ с каквото може.

Работят, другите майки работят. А аз се грижа за децата, храня ги, играем, учим. Надявам се скоро и аз да си намеря работа и дружно с децата да се устроим ", сподели Альона.

Тук оказваме помощ на бежанци, а не на туристи, пристигнали на отмора, споделя още Наталия и не крие, че доста от украинците, които напущат морските бази, се интересуват от друго.

" Питат първо къде какви пари заплащат. От 10 такива позвънявания единствено половината хора питат дали има работа в Пловдив. Като цяло в Пловдив има работа, не ядем хляба на българи ", сподели Наталия Еллис.

Капацитетът на центъра е 53 тройни стаи, само че към момента следва огромна част от тях да бъдат ремонтирани. Отново благодарение на доброволци и на общинските предприятия.

В центъра имат потребност още от двуетажни кревати за деца, строителни материали, сезонни облекла, играчки и пособия за децата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР