В СГП е постъпил доклад на Върховна касационна прокуратура (ВКП)

...
В СГП е постъпил доклад на Върховна касационна прокуратура (ВКП)
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО: СГП образува дисциплинарни производства срещу магистрати

В СГП е постъпил отчет на Върховна касационна прокуратура (ВКП) за открити при осъществена от ВКП инспекция съществени нарушавания в срочността и ритмичността по общо 6 досъдебни производства, наблюдаващи прокурори по които са И. П. и С. Х. – прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП). Предвид констатациите в отчета на ВКП по отношение на И. П. и С. Х. са формирани дисциплинарни производства, които обгръщат работата на прокурорите по тестваните от ВКП досъдебни производства.

Дисциплинарните производства са формирани по отношение на констатациите в отчета на ВКП за позволено нарушаване по член 307, алинея 3, т. 2 от Закон за съдебната власт – деяние или безучастие, довело до закъснение на досъдебните производства. По същите се организират следствия за вероятно осъществени закононарушения срещу Републиката (чл. 108а, алинея 1, член 108а, алинея 6, член 108, алинея 2, член 104, алинея 1 от НК), за закононарушение по работа (чл. 282, алинея 2 НК) и за проведена незаконна група, основана с користна цел и за изпиране на пари (чл. 321, алинея 3 от НК).

Назначена е дисциплинарна комисия в състав от трима прокурори при СГП, която да откри дейностите на двамата магистрати по делата. Проверката ще обхване както работата им по досъдебните производства, по този начин и натовареността на двамата прокурори в интервалите, в които делото е било във фаза на следствие, употребените от тях болнични дни и отпуски, както и участията им в правосъдни съвещания и в възможни ревизионни комисии.

В период от два месеца дисциплинарната комисията следва да изготви отчет за работата на прокурор И. П. и прокурор С. Х. по 6. досъдебни производства.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР