В сезона на вирусите и втората епидемична вълна, пулсовият оксиметър

...
В сезона на вирусите и втората епидемична вълна, пулсовият оксиметър
Коментари Харесай

Пулсовият оксиметър – удобният и лесен начин да следим здравето си у дома |

В сезона на вирусите и втората епидемиологична вълна, пулсовият оксиметър (или пулсоксиметърът), дружно със общоприетия термометър, е едно от устройствата, които могат да оказват помощ елементарно и комфортно да следим здравословното си положение у дома. Устройството извършва една съществена, само че доста значима функционалност – премерване на равнищата на кислородно засищане на хемоглобинa (SpO2) и честотата на пулса. 

Учестеният пулс, спадът в равнищата на О2 в кръвта, водещ до чувство за тежест в гърдите и затруднено дишане, и температурата са измежду главните индикатори на разрастваща се пневмония или вирус, в това число COVID-19. 

С пулсовия оксиметър можем да следим част от тези индикатори вкъщи и по този метод в точния момент да установим началото на зараза или затруднение в положението си, изключително при COVID-19, когато огромна част от по-леките случаи се насочват за домашно лекуване. Този апарат може да ни помогне да се ориентираме, по кое време е време да потърсим Спешна помощ.

Какво представлява и по какъв начин работи

Пулсовият оксиметър следи моментното ни здравословното положение в домашни условия. Употребата му е не по-сложна от потреблението на термометър и е изцяло безболезнена. Устройството е малко и плътно и се прикрепя към показалеца или междинния пръст на ръката. Нужни са му няколко секунди, с цел да мери кислородната сатурация (нивото на О2 в артериалната кръв). Това се случва със светлинни честоти (червена и инфрачервена). За да бъдат оптимално точни резултатите, е значимо ръцете ни да не бъдат студени или мокри, както и да останем неподвижни по време на отчитането.



Как да разчитаме данните му

Затрудненото дишане и тежестта в гърдите може да значат намалени равнища на кислородно засищане . Според Световната здравна организация, процентът на кислородно засищане на хемоглобинa за здравия човек би трябвало да бъде над 96% , като при пушачите този % може да спадне до 95%. Спад на равнищата сред 92% и 94% може да се пояснява като вероятен начален етап на пневмония, вирус (включително COVID-19) или индикация за проблем с белите дробове. Нива под и към 90% изискват потребност от лекарска интервенция.



Как да изберем подобаващ пулсов оксиметър

Различните пулсови оксиметри са обединени от общата им съществена функционалност – да мерят равнището на засищане на кръвта с О2. Съществуват обаче разнообразни типове устройства, които имат характерни характерности. Едно от тях е умният оксиметър на Алтерко Роботикс – MyKi Oximeter, който се свързва с безплатното приложение за телефон MyKi Oxi (достъпно за IOS и Android) и дава свободата да ревизираме и запаметяваме резултатите в смарт телефона си.

Приложението следи измерванията в действително време, като изготвя и статистика на предишни данни, която елементарно може да бъде споделена с персонален или лекуващ доктор. Устройството разрешава да следим от разстояние измерванията на своите близки за интервал от до 10 дни.

MyKi Oximeter има FDA и CE сертификация и може да бъде употребен както в придвижване, по този начин и вкъщи . За сезона на вирусите и пневмониите MyKi Oximeter е на специфична понижена цена. Повече за приложението и устройството може да откриете на формалния.

За Алтерко Роботикс

Алтерко Роботикс е напълно българска компания, част от холдинга „ Алтерко “. Компанията се занимава с разработка на новаторски IoT решения и артикули. Засега главните посоки на развиване са две – умни устройства за локализиране от серията MyKi, какъвто е детският часовник MyKi, и системи за автоматизация на дома. Компанията има упоритостите да уголемява продуктовата си гама с нови и новаторски разработки.
https://mykifamily.com/
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР