В северозападната част на Австралия се разработват нови техники с

...
В северозападната част на Австралия се разработват нови техники с
Коментари Харесай

Следят популациите на дюгоните и костенурките с ИИ и дронове

В северозападната част на Австралия се създават нови техники благодарение на изкуствен интелект и дронове, с цел да се подкрепят напъните за запазване на морските животни, в това число морските костенурки и дюгоните.

Познаването на размера на популациите в избрани географски региони е от главно значение за природозащитниците, с цел да могат да следят съмненията и да наблюдават цялостното положение на типовете.

Но даже за добре познатите и постоянно следени същества отговорите не постоянно са лесни за намиране.

Преброяването на костенурките, да вземем за пример, е сложна работа.

Традиционно това изисква доста вървене нагоре-надолу по плажовете, където шофирането е неразрешено, и преброяване на следите на гнездящите женски тук-там като Ексмут в продължение на няколко месеца.

Но както показва старшият откривател на CSIRO Мат Вандерклифт, този способ има много явен проблем.

" Всъщност получавате единствено възрастни женски ", споделя той.

" Тоест женски, които са на 30 години или тъй наречените

" Ако нещо се обърка в популацията, няма да можете да го откриете в продължение на 10 или 20 години. "

Затова доктор Вандерклифт и екипът му вземат решение да създадат нещо друго и да се опитат да снимат изображения във водата, с цел да не отчетем единствено женските.

" Костенурките имат бели дробове, дишат въздух, те би трябвало да излязат на повърхността, в случай че летим с дрон, би трябвало да можем да ги забележим и по тази причина правихме тъкмо това ", сподели доктор Вандерклифт.

" А стремежът е да не се постанова да преглеждаме всички тези фотоси, които получаваме, да го прави изкуствен интелект. "

Обучение на ИИ за разкриване на дюгони
 width=

Движенията на дюгоните могат да бъдат непредсказуеми, по тази причина учените се пробват да намерят способи за следене на популациите им. (По данни на Департамента по биоразнообразие, запазване на околната среда и атракции)

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР