В северната част на Танзания има уникален по рода си

...
В северната част на Танзания има уникален по рода си
Коментари Харесай

Странно езеро в Танзания, което превръща животните в камък

В северната част на Танзания има неповторим по рода си деен стратовулкан Ol-Doinyo-Lengai, бълващ натрокарбонати, който локалните поданици назовават ​​още Планината на Бога. Това обаче не е единствената локална атракция – близо до Божията планина се намира и най-смъртоносното езеро в света, наречено Натрон, написа Daily Mail .

Известно е, че докосването до това водно тяло трансформира животните в камъни - може би сходно изказване може да звучи като мит от гръцката митология, само че действителността е, че езерото Натрон в действителност е рисково за животните.

Трябва да се означи, че това е ключово място за размножаване на фламинго, за които водите на Натрон не са толкоз рискови. Други животни обаче рискуват да замръзнат, в случай че се осмелят да се приближат до крайбрежията. Езерото е доста красиво, защото през сухия сезон цианобактерии оцветяват водите му в алено, оранжево и розово, а крайбрежията му побеляват от отсрочената при изпаренията сол. 



Животните рискуват да замръзнат вечно, в случай че се осмелят да се приближат до крайбрежията / Снимка: Shutterstock

Средната температура на водата в езерото Натрон е към 26 °C, само че смъртоносните концентрации на сол и основи го вършат рисково.

Според Дейвид Харпър, еколог от университета в Лестър, животните, които влизат във водите на езерото, се разлагат извънредно бързо, а тези, които доближават до ръба му, бързо се покриват със сол, която като пашкул обгръща телата им вечно.

Една от аргументите водите на Natron да станат толкоз смъртоносни е фактът, че се намира прекомерно покрай вулкана Ol Doinjo Lengai, който остава деен и изхвърля натрокарбонати. Чрез канали от потоци, които пресичат вулкана, те навлизат в езерото и единствено покачват неговата алкалност.



Само фламингота, които се хранят с цианобактерии, се събират тук, с цел да се чифтосват / Снимка: Shutterstock

В резултат на това тук могат да виреят единствено бактерии и фламинго, които се събират в езерото за чифтосване и се хранят с богати на хранителни субстанции цианобактерии. Но даже фламинго в някои случаи могат да станат жертва на Natron, в случай че се озоват в оковите на солна кора покрай крайбрежията на езерото.

Фотографът Ник Бранд споменава, че е срещнал доста мъртви същества по крайбрежията на езерото, от всевъзможни птици до прилепи.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР