В северната част на Косово от днес ще бъдат преустановени

...
В северната част на Косово от днес ще бъдат преустановени
Коментари Харесай

Затварят училищата в Северно Косово заради нахлуването на специалните части

В северната част на Косово от през днешния ден ще бъдат прекратени образователните занятия във всички съществени и междинни учебни заведения, както и в детските градини - това бе решено на среща на шефовете на учебни заведения в северната част на Косово с ръководителя на учебната администрация, заяви сръбската национална телевизия РТС, представена от Българска телеграфна агенция.

Родителите на деца в северната част на Косово получиха известие със наличие, че образователните занятия ще бъдат прекратени, до момента в който членовете на косовската полиция, които са в цялостно военно снаряжение, не се изтеглят от северната част на Косово.

Прекъсването на образователните занятия се дължи на насилственото навлизане на членове на косовската полиция и специфични елементи и окупацията на общински здания в Звечан, Лепосавич и Зубин поток, отбелязва малкия екран.

Снимка: БТА

Сигурността на общинските здания в три общини в Северно Косово се обезпечава от огромен брой членове на косовската полиция и нейните специфични елементи. Подменени са вратите на общинските здания, както и видеонаблюдението. В Звечан гимназията се намира тъкмо до постройката на общината, а към нея също са ситуирани косовски специфични сили.

Снимка: БТА

В петък, след опитите на жители от северната част на Косово да попречат на полицията да влезе в общинските здания в Звечан, Зубин поток и Лепосавич, се стигна до конфликти, при които полицията употребява сълзотворен газ, димни и шокови гранати. Няколко сърби бяха ранени, а косовската полиция влезе в общинските здания и вкара в тях новоизбраните албански кметове.

Снимка: БТА

Президентът на Сърбия Александър Вучич свика незабавно съвещание на Съвета по национална сигурност и увеличи бойната подготвеност на армията като се зарече да пази твърдо и непоколебимо своя народ. Премиерът на Косово Албин Курти пък отбрани полицейските дейности с думите, че демократично определените кметове имат право да встъпят в служба без закани. От своя страна НАТО прикани Прищина да понижи напрежението и да стартира разговор с Белград. На мястото на напрежението са и силите на КФОР.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР