В Северна Македония виждаме ескалираща тенденция на проблеми и атаки

...
В Северна Македония виждаме ескалираща тенденция на проблеми и атаки
Коментари Харесай

Милков: В РСМ виждаме ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции

В Северна Македония виждаме ескалираща наклонност на проблеми и офанзиви против български институции, съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на конференция на " Дондуков " 2. Министърът и вицепрезидентът Илияна Йотова показаха програмата, с която ще бъде маркирана годишнината от участието на България в Международната организация на Франкофонията.

 

Това, което България има да каже, би трябвало да го каже на сътрудниците си от Европейския съюз (ЕС), съобщи Милков. „ Непродуктивно е да влизаме в непрекъснатите парадигми на провокативност със Скопие. Нека да схванат нашите сътрудници в Европейски Съюз защо става дума, с цел да видят основанията, тъй като дълго време нашата позиция не срещаше схващане. Сега, когато има изясненост за това какво би трябвало да направи Северна Македония – за какво не го прави – дано те видят и преценяват “, изясни служебният министър.

 

„ Задминаха се обстановките, при които бяха атакувани български клубове и организации там, а в този момент към този момент и българската страна става обект, от през вчерашния ден, на сходни офанзиви “, изясни Милков. По думите му след приемането на „ френското предложение “ от страна на Северна Македония напреженията се реалокираха сред политическите партии там и политическата класа в Република Северна Македония. " Те не могат да следват дневния ред, който беше избран с френското предложение ", сподели още Милков.

 

Министърът уточни, че безнаказаността в Северна Македония поражда податливост за нови провокации и закононарушения. „ Македонската страна трябваше да постави превантивни старания, с цел да защищити българските места в страната “, сподели Милков. Според него това явно не е направено, а в противен случай. „ Тяхната концепция е нещата още веднъж да бъдат показани като някакво престъпно закононарушение, дори дребно престъпно закононарушение, което няма изключително значение. Тяхната наклонност от дълго време е да показват връзките сред България и Северна Македония като обикновено разрастващи се, само че видите ли от двете страни има някакви екстремисти, които мътят водата и се мъчат да скапват позитивната картина “, разяснява министърът на външните работи.

 

В Република Северна Македония има регистрирани над 17 000 неправителствени организации. Вчера стартира да работи комисията, която да се произнася по техните имена. Единствените решения и произнасяния бяха във връзка с двете български организации и мнението беше отрицателно, уточни Милков. По думите му това още един път демонстрира, че законодателството е преднамерено признато, а комисията е преднамерено основана. „ Нейната цел е в действителност да репресира българските организации “, сподели още той. 

 

„ Отделна е тематиката за какво и по какъв начин име като Иван Михайлов е недопустимо в Република Северна Македония. Това е активист на Вътрешна македонска революционна организация. Той се е борил за свободата на Македония, за еманципацията на Македония. Той изживява края на дните си в Италия, където нито е преследван като фашист, нито е даван на съд, нито са му повдигани обвинявания “, изясни Николай Милков. Този проблем поражда явно в този момент в Северна Македония по избрани аргументи, които имат настоящ смисъл и това е въпрос, само че който съседката ни би трябвало да отговори, уточни още министърът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР