В сертифицираната Умна фабрика в Пловдив на Schneider Electric, лидер

...
В сертифицираната Умна фабрика в Пловдив на Schneider Electric, лидер
Коментари Харесай

Schneider Electric разширява и декарбонизира производството

В сертифицираната Умна фабрика в Пловдив на Schneider Electric, водач в цифровата промяна на енергийния мениджмънт и автоматизацията, се състоя церемонията по първа копка на разширението на завода. Предстои основаването на три нови индустриални линии за автоматизирани прекъсвачи, с които общият размер на продукцията на компанията у нас ще нарасне с близо 30%, като ще бъдат открити 100 нови работни места. В същото време Schneider стартира построяването на първата в България новаторска система за геотермална сила в индустриално дружество, което ще направи умната фабрика напълно самостоятелна от природния газ.

През последните три години Schneider Electric бележи доста развиване на активността си в България. През 2019 година фабриката в Пловдив получава документ за Smart Factory и се подписва съглашение за съдействие с Българската организация за вложения. Чрез него българският цех става демонстрационна фабрика за новаторските процеси в производството за 14 страни и за евентуални вложители у нас.

„ Днес е изключително значим за всички нас ден, тъй като слагаме началото на градежа на по този начин дълго плануваното уголемение на Умната ни фабрика в Пловдив. Schneider Electric е извънредно динамична компания. Нашият главен фокус постоянно са били хората и технологиите и по какъв начин посредством високите софтуерни решения, които сътворяваме да разпростирам нови благоприятни условия за образование и по-висока подготовка на екипа ни “, разяснява Радослав Кошков, общоприет управител на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

Като най-устойчивата корпорация в света за 2021 година Schneider Electric има ясни задължения за въглеродна индиферентност и NetZero до 2030 година. По време на разширението на Умната фабрика в Пловдив се вършат значими стъпки за декарбонизация на дейностите.

В този подтекст, Мария Топчийска, изпълнителен шеф на умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, сложи акцента върху нововъведението в завода, обвързвана с потребление на геотермална сила като метод за реализиране на цялостна самостоятелност от природен газ. " Предвиждаме построяването на геотермална система, като термопомпени елементи ще употребяват температурата на геотермалните води и ще създават топла вода за отопление през зимата и гореща вода за битови потребности целогодишно. В преходните сезони термопомпените елементи ще обезпечават посредством непрекъснатата температура на земята пасивно изстудяване, а в най-горещите дни охлаждането е интензивно с потребление на хладилния цикъл “, отбелязва тя. „ При интензивно изстудяване топлината на кондензация може да се насочи към производството на битова гореща вода, като по този метод ще реализираме над 70% спестовност на електрическа сила. “

Главен реализатор на цялостния план на разширението е „ Сиенит строителна група “, а геотермалната система ще бъде построена също от българска компания - ReEnergy Engineering. Иновацията е от затворен вид и не черпи термални води, а употребява единствено земната температура. Такъв вид системи са освен по-иновативни, само че и по-екологични. Те не трансформират естествения воден цикъл, за разлика от системите, които черпят и връщат вода в подпочвените пластове.

Само две години откакто заводът получи интернационалния документ за Smart Factory към този момент над 70% от процесите в него са автоматизирани. С разширението и внедряването на новите три индустриални линии този дял ще продължи да нараства. Към сегашния миг в индустриалната база на Schneider Electric в Пловдив се създават над 40 милиона автоматизирани прекъсвача годишно, които обезпечават непрекъсната отбрана на хората от близо 30 страни в постройките, където те живеят, учат и работят.

Schneider Electric участва в България от 1990 година

посредством марките Merlin Gerin и Telemechanique, които през 1993 година се сливат в едно комерсиално посланичество. През 1998 година Schneider Electric основава свое дъщерно сдружение в София – „ Шнайдер Електрик България “ ЕООД.

Производството на Schneider Electric в България е от изключителна значителност за развиването на компанията в световен мащаб.

През 2019 година заводът на Schneider Electric в България получи Smart Factory документ – най-високия вътрешен стандарт на групата за индустриално произвеждане, автоматизация и дейно ръководство на процесите. Фабриката у нас е първата и единствена Smart Factory на Schneider Electric за цяла Източна Европа. Над 70% от процесите в нея са напълно автоматизирани. Със документа заводът на Schneider Electric в България се трансформира в демонстрационен Smart Factory център за 14 страни. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР