В серия репортажи в bTV Новините разказа за случая на

...
В серия репортажи в bTV Новините разказа за случая на
Коментари Харесай

След репортажи на bTV: НЗОК поема лекарствата за лечение на рак на млечната жлеза при мъжете

В серия репортажи в bTV Новините описа за случая на Айвън Андреев, който получава отвод за безвъзмездна терапия за рак на гърдата с претекста, че лекарството се отпуска единствено за дами.

Здравната каса в Пловдив е направила дискриминация по отношение на Айвън, като е отказала да му отпусне лекарство за лекуване на рак на гърдата, реши Административният съд в града.

Наредбата беше изменена, с цел да може и мъжете с рак на гърдата да  получават гратис лекуване.

Здравната каса в Пловдив отхвърли да отпусне лекарство на мъжа

„ Съгласно настоящата нормативна уредба, НЗОК заплаща на лица със злокачествени болести на млечна жлеза хормонална терапия с лекарствени артикули, включени в Приложение №1 на Позитивния лекарствен лист (ПЛС). Става въпрос за лекарствените артикули, прилагани само в извънболничната помощ “, оповестяват от НЗОК.

Към момента мъже със злокачествени болести на млечната жлеза могат да получат хормонална терапия с други лекарствени артикули от групата на ароматазните инхибитори и LHRH-агонисти, които са включени в Приложение №1 на ПЛС и които са показани за използване и при мъже съгласно късата характерност на продукта.

При нужда от парентерална хормонална терапия при диагноза карцином на гърда при мъже, НЗОК ще обезпечи заплащането, като за задачата в Списъка с лекарствени артикули, заплащани отвън цената на клиничните пътеки в болничната здравна помощ, в това число Fulvestrant, би трябвало да бъдат декларирани от Притежателите на позволение за приложимост (ПРУ) за възнаграждение, прилагани в болничната здравна помощ.

В средата на юли Здравната каса в Пловдив отхвърли лекуване на мъж със болестта

„ По този метод заплащането на лекарствените артикули ще се прави според Списъка на противотуморните лекарствени артикули за лекуване по амбулаторни процедури № 6 „ Системно лекарствено лекуване при злокачествени солидни тумори и хематологични болести “ и № 7 „ Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени болести и при вродени хематологични болести “. Това предложение е в съгласие с специалисти от научното сдружение по здравна онкология. НЗОК, за идните стъпки, обезпечени от институцията “, допълват от Здравната каса.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР