В Сентръл парк, Минеаполис, и почти навсякъде в САЩ камерата

...
В Сентръл парк, Минеаполис, и почти навсякъде в САЩ камерата
Коментари Харесай

В САЩ насилието срещу чернокожите става все видимо благодарение на социалните мрежи

В Сентръл парк, Минеаполис, и съвсем на всички места в Съединени американски щати камерата на смарт телефона и обществените мрежи се утвърждават от ден на ден като оръжие против деянията, считани за расистки, въпреки че не всеки път се стига до правораздаване, предава Българска телеграфна агенция.

Джордж Флойд беше задушен в понеделник по време на арест в Минеаполис, а Крисчън Купър беше упрекнат същия ден в измислени закани в Сентръл парк.

И двамата бяха чернокожи мъже, като Ахмауд Арбъри, който бе убит от бели поданици на квартала в Джорджия, в който си правеше джогинг през февруари.

От побоя над Родни Кинг насам - осъществен от служители на реда в Лос Анджелис през 1991 година и записан от любителска камера - видеокамерата документира постоянно елементарния расизъм в Съединени американски щати.

Но от няколко години насам сходни произшествия се снимат по-системно.

"От генерации "

"Тъжната действителност е, че това, което се случи на Джордж Флойд, Ахмауд Арбъри и Крисчън Купър се случва от генерации на чернокожите американци ", съобщи в Туитър сенаторката Камала Харис, самата тя афроамериканка и някогашна претендентка за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия. "Мобилните телефони просто го направиха по-видимо ", добави тя.

Видеозаписите "напомнят, че които и да са те, цветнокожите са уязвими ", счита Катрин Ръсел-Браун, директорка на центъра за проучвания на расовите връзки в университета на Флорида.

Масовото разпространяване на миникамери, носени от служителите на реда на работа през изтеклото десетилетие, докара до появяването на вяра за огромни промени.

Но след първите изследвания с окуражителни резултати, най-скорошните и задълбочени разработки демонстрират, че "в множеството случаи камерите не водят до предстоящото понижение на използването на мощ ", изяснява Дениъл Лорънс, откривател в института "Ърбан ".

Много полицейски служби позволяват на чиновниците си да изключват камерите си по свое убеждение, а някои бяха упрекнати, че са направили монтаж на записите, преди да ги разгласяват.

В случая на Джордж Флойд, или в този на Ерик Гарнър, чиято гибел, също от задушаване при арест в Ню Йорк през 2014 година, докара до национално движениe, сцените бяха снимани от очевидци, а не от служители на реда.

"Тези видеозаписи (...) свидетелстват за нефункционалност на дейностите на силите на реда ", проучва Катрин Ръсел-Браун, "защото те ни карат да мислим, че с цел да получим правдивост имаме потребност от жители, които да следят полицията или хората на публични места ".

Безредици в Минеаполис поради полицейско ликвидиране с расови претекстове

"Разбит на части "

Заснемането на един случай наподобява от ден на ден като съдбоносен инструмент, изключително с подсилващия резултат на обществените мрежи.

"Ако нямаше видеозапис, дали служителите на реда щяха да бъдат уволнени толкоз бързо? ", попита Ибрам Кенди, шеф на центъра за антирасистки изследвания на Американския университет, интервюиран от осведомителния уебсайт "Демокраси нау ".

"Дали щяха да повярват на очевидците, които са участвали на мястото и са помолили служителите на реда да спрат? ", продължава той.

Много е мъчно да се дефинира дали възходящото разпространяване на смарт телефоните може да предотврати осъществяването на расистки дейности, изяснява Катрин Ръсел-Браун.

В случая на Джордж Флойд, акцентира тя, "камерата не попречи на осъществяването на действието ".

При конфликти сред човеци съществуването на видеозапис най-често ускорява експанзията на основателя, както в тази ситуация на Ейми Купър в Сентрал парк.

За няколко часа тази заместник-председателка на мениджърска компания загуби анонимността си, кучето си и работата си, пометена от обществените мрежи и медийната машина, задействани от видеозапис, гледан над 43 милиона пъти.

"Не оправдавам расизма, само че не съм уверен, че животът й трябваше да бъде разрушен на части ", реагира Крисчън Купър, жертва на Ейми Купър, пред в. "Ню Йорк таймс ".

"Опасност от дехуманизиране "

Няколко експерти показаха опасноста от "дехуманизиране ", свързвана с възмездието в обществените мрежи. Сред тях е и психоложката Моли Крокет в обява от 2017 година. Но съгласно не един специалист точно дехуманизацията е в основата на расистките прояви.

Колкото и да е мощна, тази форма на правораздаване не би трябвало да се бърка с тази, която се постанова от закона, предизвестява Катрин Ръсел-Браун, която припомня, че клеветата е закононарушение.

Изненадана от бързината, с която бяха уволенени четиримата служители на реда, взели участие в ареста на Джордж Флойд, тя все пак счита, че не е имало правдивост.

Ситуацията докара до митинги и няколко нощи на принуждение в Минеаполис. Провеждат се локални и федерални следствия, като към този момент няма повдигнато обвиняване.

"Те бяха уволнени. Достатъчно ли е това? Не. Един човек почина. Затова в този момент желаеме правосъдната система да си свърши работата ", споделя тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР