В село Здравец, община Аврен, е отчетена стойност на нитрати

...
В село Здравец, община Аврен, е отчетена стойност на нитрати
Коментари Харесай

На 3 места във Варненско водата не става за пиене

В село Здравец, община Аврен, е регистрирана стойност на нитрати над 110 мг/л, при норма 50 мг/л. Нитрати над допустимото са открити и във водата в село Зорница, община Аксаково. Там регистрираните стойности са 66,9мг/л., оповестява Дарик.

Уведомени са кметовете на съответните общини за предприемане на ограничения за информиране на популацията и на общопрактикуващите лекари, че водата не се предлага за пиянство и подготвяне на храна от уязвими групи на популацията (бременни, кърмачки, кърмачета, хора със болести на храносмилателната система и на панкреаса).

Издадени са две наставления до " ВиК-Варна " ООД за предприемане на ограничения за възстановяване на успеваемостта на дезинфекцията и осъществяване на учестен мониторинг по микробиологичните индикатори.

Във водата в село Константиново, община Варна, пък са открити колиформи със стойност 5, при норма 0. В случая става въпрос за локално замърсяване на водопроводната система на селото, прецизират от РЗИ.

За интервала от 16-30 ноември са осъществявани проучвания в 17 обитаеми места във Варненска област.

Санитарните управляващи са направили една проба по индикатор обща алфа интензивност, като измерената стойност нищожно надвишава контролното равнище. Във връзка с това е издадено наставление до шефа на " ВиК- Варна " ООД за осъществяване или възлагане на изследвания на характерни радионуклиди във водоизточниците от съответната зона на водоснабдяване, за предприемане на ограничения по подготвеност от РЗИ и ВИК.

Останалите радиологични индикатори - обща бета интензивност, натурален уран, и тритий в обитаемоте места от Варненска област през 2017 година не надвишават контролните нива/параметричните стойности във водата на крана при консуматора. Съществуващите хидрогеоложки изследвания, демонстрират, че радон не се открива в утаечни скали и почви, каквито са типичните геоморфоложки особености в район Варна.

Проучванията не престават.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР