В село Росен църква има, но ключ за нея няма.

...
В село Росен църква има, но ключ за нея няма.
Коментари Харесай

Религия под ключ: Къде и защо?

В село Росен черква има, само че ключ за нея няма. Дори на празници хората не могат да влязат в храма, тъй като е заключен.

Камбаната на единствената православна черква бие за първи път от два месеца. Удря я някогашната клисарка Нона. И въпреки да няма разрешение, тя го прави, тъй като е Атанасовден. А случаите, в които попът се появява в селото, се броели на пръсти: „ Довадя единствено на погребения и на Спасовден, че има аванта”.

Църквата в село Росен е издигната през 1939г. За първи път през 2018г. да се влезе в нея е невероятно, тъй като ключът към този момент не се пази в селото. В началото на годината попът, който дава отговор за три села, уволнил клисарката и взел ключа със себе си в Пазарджик, написа БТВ.

Години наред локалните събирали пари за ремонт, тъй като църквата била в окаяно положение. „ Ремонтирахме покрива, тъй като беше почнал да се схлупва. На фотосите си проличава какво е било положението им – все едно е черква в Сараево. Църквата е издигната от хората на селото – не е вярно да стои заключена”, уточни кметът Васил Рангелов.

Дори на празници поп няма, настояват росенци. Кметът хвърлил кръста на Йордановден. Местните си желаят ключа за църквата.

Отец Стоян ни посреща сърдит в Пазарджик: „ Изгасете тая камера, с цел да не пострада камерата. Ще ви купя 5 камери, напуснете!”. Твърди, че кметът към този момент е духовник на селото.

Час по-късно отецът се извини и съобщи, че търси нова клисарка. Твърди, че върви в селото при всяко повикване.

Оказва се, че главният проблем са парите: „ Основният проблем е обвързван със свещите. Знаете на всички места комерческата причина е мотива за пререканията”.

Кметът желае неотложно решение на казуса: „ Ние сме на такива длъжности, на които би трябвало да поносим рецензии. Сега някои хора, в случай че приказват нещо неприятно за мен, аз да отида и да заключа кметството ли?”

Докато казусът се реши черква в село Росен ще има, само че не и ключ за нея. А камбаната ще бие от време на време, само че скрито от попа, който не е в селото.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР