В село Падала, което е едно от многото обезлюдяващи се

...
В село Падала, което е едно от многото обезлюдяващи се
Коментари Харесай

Как хората от село Падала живеят без магазин, лекарска грижа и транспорт?

В село Падала, което е едно от многото обезлюдяващи се села в България, живеят единствено 12 души. В него няма даже най-обикновен магазин за самун, само че макар всички компликации хората живеят заедно и щастливо.

Село Падала се намира високо в планината, тъкмо до пътя за Рилския манастир. С всяка година жителите в него понижават. Липсва им доктор, превоз и артикули от първа нужда.

" Трудничко е, само че въпреки всичко сме удовлетворени. Докарват ни самун, отварят 2 - 3 пъти магазин, само че за 10 индивида няма какво повече да желаеме ", споделя Христо Христов, гражданин на селото.

Един от дребното поданици е баба Иванка. Тя, дружно с мъжа и децата си, работили в София, само че се върнала, с цел да живеят по-спокойно отвън столицата. За страдание обаче през последните години е останала сама.

" Бяха такива времената. Трябваше да се върнем да подкрепим децата, а те взеха та починаха и съжалихме. Много неприятен живот се живее. За възрастни хора такива села не е. Нито здравно обслужване, ето магазинът ни е проблем и пътят до някъде ", споделя Иванка.

Дядо Али пък любовта го довела в селото преди 30 години. От тогава той не е живял другаде, тъй като споменът за брачната половинка му, която изгубил преди година, му дава сили всеки ден.

" Учител съм по специалност, брачната половинка - преподавател. Пенсионирахме се двамата и дойдохме да живеем в родната къща на моята брачна половинка, която се споделя Йорданка, а аз се споделям Али, само че се събрахме " неприятни двама хора " и изкарахме един превъзходен живот дружно ", споделя Али.

Въпреки всички неналичия най-голямото предпочитание на хората в Падала е в селото да идват туристи, с които да се срещат и да беседват.

Репортер: Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР