В село Микулишки в Беларус бе разрушен мемориал на войниците

...
В село Микулишки в Беларус бе разрушен мемориал на войниците
Коментари Харесай

Напрежение между Полша и Беларус

В село Микулишки в Беларус бе опустошен мемориал на бойците от полската Армия Крайова – най-голямата незаконна съпротивителна войска по време на Втората международна война. Гробището е било изравнено със земята, заяви на 5 юли Министерството на външните работи на Полша в Туитър.

„ Трудно е за пояснение. Това е невиждан акт на скотство и необяснимо подкопаване на взаимните отговорности на Полша и Беларус в региона на отбраната на паметниците “, се споделя в изказване на полското дипломатическо ведомство.

На уеб страницата на полското външно министерство се показва, че по отношение на случая е бил привикан краткотрайният аташе на Беларус, на който е връчена протестна нота.

" Министерството на външните работи е възмутено от известията, че гробището на полските бойци в Микулишки, Гродненска област, е било унищожено по заповед на беларуските управляващи. През 1944 година воините от 3-та и 6-та бригада на Армия Крайова, участници в интервенцията „ Остра Брама “, са се сражавали за освобождението на Вилнюс от немската окупация и са платили за това най-високата цена. Особено шокиращо е, че беларуската страна подхваща тази невиждана офанзива тъкмо в навечерието на годишнината от интервенцията на 7 юли “, се споделя в изказването.

Полските дипломати възприемат протичащото се като увещание за " най-тъмните страници от историята на комунизма ", се споделя още в изказването.

От полското министерство уверено осъждат тези дейности и показват: " Като се имат поради по-ранните известия за опустошение на полски военни гробища, [това] не може да се възприема по различен метод с изключение на като предумишлено деяние за по-нататъшно утежняване на връзките сред Полша и Беларус. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР