В село Краище в община Белица живеят над 2 000

...
В село Краище в община Белица живеят над 2 000
Коментари Харесай

Без елха, но с коледно настроение посрещат празниците в село Краище

В село Краище в община Белица живеят над 2 000 души. Всички локални хора са мюсюлмани и никой не чества на Коледа. В центъра няма светеща елха, няма и коледни светлини по домовете. Как хората там прекарват празничните дни на Рождество Христово ревизираха Антония Сукалинска и операторът Димитър Балджиев.

Краище, Белица

В планинското село Краище, ситуирано в подножието на Родопите, Коледа се отбелязва алегорично. Хората употребяват почивните дни, с цел да свършат работа из у дома или пък да се видят с близки и родственици.

Исмаил Топозански: Така ги означаваме с отмора и си има и мотиви. Някои си има тая отмора я употребяват по този начин да хапнат, да пийнат.Ава Вехова: И наще чества, младите се сбираа. То сме все едно към този момент. Живеем в България и по този начин требува да сме всичките да сме единни.
Коледна декорация е сложена единствено в детската градина и в учебното заведение в селото. Коледно въодушевление обаче не липсва - децата обичат празника, тъй като всяка година получават и дарове.
Исмаил Топозански: Вълнуват се, да. Аз имам 6 внучета... Даваме им дарове, да. За Нова година на всеки, а па и по некое левче, като дадем още по-добре.
Все повече фамилии украсяват коледна елха и у дома.
Джамие Драскова: Ние сме умерени мюсюлмани, почитаме всички празници.
Около 100 лв. приблизително отделят жителите на село Краище за дарове към коледно-новогодишните празници. Подаряват си най-вече облекла, козметика и мобилни телефони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР