В село Коларово има проблеми с плащането на сметките за

...
В село Коларово има проблеми с плащането на сметките за
Коментари Харесай

Читалища в Югозападна България са пред затваряне заради невъзможност да плащат сметките си през зимата

В село Коларово има проблеми с заплащането на сметките за ток и при читалищата. Голяма част от домовете на културата в дребните обитаеми места в Югозапада са пред цялостно затваряне, а повода е неналичието на средства за отопление.

Икономии на средства и ограничаване на действия - това са измежду най-хубавите сюжети, които стоят пред читалищата в дребните обитаеми места освен в Югозапада, само че и в цяла България. Пред тях стои и алтернативата да икономисват от пари за заплати и ток или да водят каквато и да било активност.

Председателят на Народно читалище " Яне Сандански " в село Коларово Евгени Гоцков показа в " Денят стартира ", че парите не стигат. Припомни, че читалищата се субсидират от страната, като дотацията е на цената на минималната работна заплата на щатна численост. Допълнително общината отпуска по към 500 лева на щатна численост годишно, като идва в средата на лятото.

Обобщи, че читалището в Коларово има две дотации от към 25 000 лева годишно, които главно отиват за заплати. Призна, че е платил персонално две фактури за ток и не е сигурен дали ще си върне парите до края на годината.

Гоцков описа още, че сега в читалището в Петрич се прави главен ремонт. Останалите читалища са поискали старите столове, които ще инсталират в личните си пространства.

Коментира още, че с цел да действа обикновено читалището е нужно да има средства за действия, които на процедура няма от кое място да се отделят. Допълни, че читалището ще работи до представянето на новогодишния концерт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР