В секциите в страната и извън страната, в които ще

...
В секциите в страната и извън страната, в които ще
Коментари Харесай

В СИК-овете ще има само по една машина за гласуване, няма да има разписки

В секциите в страната и отвън страната, в които ще се гласоподава с машина, ще бъде сложено единствено едно устройство. Това сподели на брифинг за медиите представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Подадените заявки за гласоподаване отвън страната са 47 389 от 77 страни, уточни Матева и добави, че 15 от заявките са били на книжен притежател. 

Тя означи, че най-вече подадени заявки за гласоподаване от чужбина са от Турция, Англия и Германия. Матева напомни, че до 11 март ЦИК ще реши какъв брой изборни секции ще бъдат отворени зад граница.

Говорителят означи, че броят на записаните претенденти за вота през април е 4573, от които 1342 дами и 3231 мъже.

На въпрос по отношение на машините с демоверсия на бюлетината, тя означи, че ще има такива, само че те няма да са толкоз огромен брой.

Матева изясни още, че към този момент няма да има разписки и протоколи от машинния избор.  В началото на изборния ден и в края ще се разпечата начален и заключителен доклад.

Отпечатването на началния доклад е належащо, с цел да се откри, че в паметта на машината няма записано нищо, а в края на изборния ден ще се отпечата краен доклад, в който да се уточни, какъв брой гласоподаватели са дали своят вот, уточни тя. По думите ѝ, с цел да се извърши надзор върху преброяването на резултатите от машинното гласоподаване, данните от флаш паметите ще бъдат извличани от РИК, в изчислителния пункт, и ще бъдат оповестени на интернет страницата на ЦИК.

„ Не чакаме да има саботиране на снимането от секционните изборни комисии ”, разяснява тя.  Ще има инструкции подробни по какъв начин СИК-овете да извършпват преброяването.  

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР